Kortárs irodalom (képgalériával)2017. március 23. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/5493_0_300.jpgRendhagyó magyarórán vettek részt a helyi középiskolások. Az Internet Fiesta elnevezésű könyvtári programsorozat keretében Háy János József Attila-díjas író, költő munkásságával ismerkedhettek meg a fiatalok. Az előadás jó alkalom volt arra, hogy közelebb hozza a diákokhoz a kortárs irodalmat.

Kétszeresen is rendhagyóra sikeredett a középiskolásoknak szóló könyvtárbeli irodalomóra. A meghívott vendég Háy János váratlan esemény miatt nem tudott jelen lenni, ezért az előadás közreműködői tartották meg a programot. Csápenszky Erna az Ózdi Városi Televízió munkatársa – aki eredetileg beszélgetőpartnere lett volna az írónak - az életrajzi vonatkozású információkat osztotta meg a fiatalokkal. Dobos Eszter polgármesteri referens, valamint Vámos Fruzsina pedagógus pedig Háy János verseivel ismertette meg a hallgatóságot.

„Háy János írásai azért is állhatnak közel a fiatalokhoz, mert van egy összetéveszthetetlen stílusa. Általában az igazi valóságot próbálja meg ábrázolni a maga teljességében, komorságában, sötétségében vagy éppen örömében. Egy interjúban olvastam az egyik könyvéről egy véleményt, és ez nagyon megfogott engem. Azt mondta: „Rosszul éreztem magam, miközben nagyon jól szórakoztam.” Szerintem ebben minden benne van” - fogalmazott Csápenszky Erna, az Ózdi Városi televízió szerkesztő-riportere.

Az előadásra a József Attila és a Széchenyi István Katolikus Gimnáziumból és Szakgimnáziumból, valamint a Gábor Áron Szakképző Iskolából érkeztek diákok pedagógusaik kíséretében. A szaktanárok fontosnak tartják, hogy éljenek az olyan lehetőségekkel, amelyek olvasásra ösztönzik a fiatalokat.

„Minden alkalmat megragadunk az ilyen rendhagyó órák látogatására, mert nagyon népszerűek a diákok körében. A kortárs irodalom tételként is megjelenik az érettségin – hacsak egy tétel erejéig is – és mindig nagy hatással vannak az ilyen programok a diákokra. A visszajelzéseikből azt tudjuk leszűrni, hogy elő is segíti  számukra az olvasást. Ha akár csak egy művel többet olvas el egy diák, akkor már jól járunk” - mondta Kantáné Illés Edit, a SZIKSZI pedagógusa.

A rendhagyó irodalomóra része volt az Internet Fiesta elnevezésű országos programsorozatnak, amelyhez 10 éve az ózdi Városi Könyvtár is csatlakozik. A közművelődési intézmény idén a „Könyvtár-Utazás-Internet” mottó jegyében állította össze színes kínálatát az érdeklődők számára egészen jövő szerdáig.

„Számos érdekes és informatív programmal várjuk az érdeklődőket, és persze minden korosztályra gondoltunk, mint ahogy ezt a mai Háy János rendhagyó irodalomóra is mutatja. Hiszen minden Internet Fiesta alkalmával szinte már hagyománnyá vált, hogy ilyen alkalmakat szervezzünk a gyerekek számára” - nyilatkozta Selmeci Attiláné, megbízott könyvtárvezető.

Az elkövetkezendő napokban könyvklub, kistérségi barangolás, játszóház és nyereményjáték is várja az érdeklődőket. A programsorozat ideje alatt kedvezményesen lehet beiratkozni a könyvtárba, és akik ezt megteszik, azok 1 órán keresztül térítésmentesen internetezhetnek a közművelődési intézményben.


493_0_t 493_1_t 493_2_t 493_3_t
493_4_t 493_5_t 493_6_t 493_7_t
493_8_t
Vissza