Gyepmesteri telep (képgalériával)2017. március 22. (szerda) 19:00 - Városnews/5490_0_300.jpgMár júniusban megnyithatja kapuit a most épülő állategészségügyi telep. A régi gyepmesteri telepen 14 kennelben tudták elhelyezni az állatokat, a mostani területen 40-et alakítottak ki, és bővítésére is lesz lehetőség a jövőben. A fejlesztésre a helyhiány és a megszaporodó kóbor állatok létszáma miatt volt szükség.

Az új állategészségügyi telep területe a Kovács-Hagyó Gyula úton található. Ide költözik majd át a Rombauer térről az a gyepmesteri telep, amely még jelenleg működik. Az ott található létesítménynek a befogadóképessége 14 kennel, amelynek a bővítésére helyhiány miatt nincs lehetőség. Ezért is, és a városban megszaporodó kóbor kutyák létszáma miatt kezdték el a munkálatokat a Sajóvárkonytól nem messze található szennyvíztelep mellett. Az itt folyó munkákhoz még tavaly fogtak hozzá a Startprogram Iroda és a Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Márciustól már csak az utóbbi intézmény munkatársai végzik a feladatokat.

„40 kennel van, ha az előírásoknak megfelelően használjuk akkor egy-egy kutya lehetne bennük. Ha kis termetű és fiatal állatokról van szó, akkor a számuk több lehet. A telep sajátossága az, hogy gyepmesteri feladatokat, és klasszikus értelemben ellátó feladatokat is, és az állategészségügyi telepnek megfelelő menhelyi feladattal is megbirkózik” - nyilatkozta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

A kerítésen belül található épületben, még folynak a belső munkálatok. Ebben alakítják ki a kutyák számára a kezelői részt, a bonctermet, a fagyasztó teret, illetve a tároló helyiségeket. A város vezetője szívügyének tekinti, hogy az állatokat ne altassák el, és gazdákra találjanak a kóbor ebek. Ezért is örült ennek a lehetőségnek, hogy egy nagyobb területen fekvő, több férőhelyes gyepmesteri telep jöhet létre.

„A városban sok kóborló kutya van, sok panasz érkezik, de jelenleg nem tudjuk őket elhelyezni, hiszen túlzsúfolt volt az eddigi telep. Ezért vált indokolttá, egy új állategészségügyi telep létrehozása. Mögöttem 40 kennel látható amik elkészültek, és az ide tartozó kutyaólak is. Minden oldalról nyitottak lesznek, tehát a nyári melegben sem lesz melegük az állatoknak. Az ólak pedig biztosítják azt, hogy télen se fázzanak, kulturált körülmények között, minden jelenlegi előírásnak megfelelően készült el ez a telep, amely remélem nemsokára megnyitja kapuit” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A Rombauer téren található telepen a kutyabefogadás jelenleg is működik. Az ebrendészek az állatokról gondoskodnak, a kutyákat gazdáknál helyezik el, és szükség esetén beoltják és chippelik is őket. A Kovács-Hagyó Gyula úton található létesítménybe nyáron költözhet át a gyepmesteri telep.


490_0_t 490_1_t 490_2_t 490_3_t
490_4_t 490_5_t 490_6_t 490_7_t
490_8_t 490_9_t 490_10_t 490_11_t
490_12_t 490_13_t
Vissza