Művészi gondolatok (képgalériával)2017. március 17. (péntek) 19:00 - Kultúranews/5476_0_300.jpgSaját költeményeivel mutatkozott be Lukács Sándor az ózdi közönség előtt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész önálló estjén életének keresztmetszetével ismertette meg az érdeklődőket. Ezúttal nem is annyira színészi képességeit csillogtatta meg, hanem költői gondolatait osztotta meg közönségével.

Teljesen megteltek a széksorok Lukács Sándor könyvtárbeli önálló estje alkalmából. Az Érdemes és Kiváló művész kortárs költő is egyben, így most erről az oldaláról is megismerhette őt az ózdi közönség. Főleg középkorú és idősebb hölgyek látogattak el a rendezvényre, akik látták a művész ifjúkori filmjeit, ismerték szerepeit, és akik annak idején rajongtak érte.

„Nagyon jó emlékeim vannak róla, szerettem a filmjeit. Fiatal korában nagyon sármos volt, és nekünk tetszett az, hogy ilyen jóképű volt. Most találkozhattam vele, és szerintem nem veszített semmit a sármjából. Azóta egy kicsit öregebbek lettünk” - fogalmazott Varga Józsefné.

Lukács Sándor színpadi alakításai, filmszerepei mellett büszke arra, hogy 45 éve tagja a Vígszínháznak és arra is, hogy 1985 óta hat verseskötete jelent meg. Ezek egyike az „Elűzött álom" című kötet, amelynek terméseiből nyújtott keresztmetszetet úgy, hogy közben az élete jelentősebb fordulópontjairól is mesélt közönségének, a gyerekkorától kezdődően egészen napjainkig.

„Vannak olyan helyzetek, szituációk és személyek amelyeknek, illetve akiknek a közelsége olyan érzéseket kelt az emberben, hogy azt papírra veti. Ez ilyen egyszerű. Van akinek van erre igénye, van akinek nincs. Én egy olyan ember vagyok, aki ha valamit megfigyel, és az megérinti, azt meg is fogalmazza és leírja, lényegében ez történt, ezt nevezik talán írói vagy költői vénának. A sors kegyéből adódóan úgy látszik, hogy bennem megvan ez a véna, és én ezt kihasználom” - mondta Lukács Sándor, színművész.

Akik a kinézetén túl a művészetére is kíváncsiak voltak a 70 éves színésznek, azoknak se kellett csalódniuk. Bebizonyosodott róla, hogy kortárs költőként is megállja a helyét. A jelenlévőknek azt is elárulta, hogy személyes kötődése van városunkhoz, ugyanis édesapja Ózdon született. Lukács Sándor felidézte miskolci gyermekéveit, mesélt munkásságárról és néhány négysoros, groteszk hangvételű költeménye is felcsendült a komolyabb versek után.


476_0_t 476_1_t 476_2_t 476_3_t
476_4_t 476_5_t
Vissza