Hasznos tudás (képgalériával)2017. február 1. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/5332_0_300.jpgMeseterápián vettek részt a térség könyvtárosai. A felnőtteknek szóló foglalkozás a mesék gyógyító erejét tárta fel az érdeklődők előtt. A terápiás módszer jól alkalmazható azok számára, akik életük bármely szakaszában krízishelyzetbe kerültek, és meg szeretnék találni önmagukat. A résztvevők hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek a tréning során.

Meseterápiás foglalkozást szervezett a Városi Könyvtár a térségi kistelepülések könyvtárosai számára. A tréninget Csépányi Beáta vizuális kultúra tanár tartotta, aki jelenleg Budapesten végzi a művészet és meseterapeuta képzést. Belső igénye volt rá, hogy továbbképezze önmagát és másokkal is foglalkozni tudjon ezzel a módszerrel. A csoport vezetőjeként az volt a célja, hogy ne csak elméleti ismeretekkel gazdagodjanak a résztvevők, hanem használható tudást kapjanak.

„Bemutattam nekik, hogyan tarthatnak meg egy foglalkozást, amelyen keresztül segíthetnek a gyerekeknek, segíthetnek a konfliktusaik kezelésében anélkül, hogy pszichológusok lennének vagy szakemberek” - mondta Csépányi Beáta, pedagógus.

A módszer lényege, hogy a mesék ereje által gyógyuljon a lélek. A mesék mélyen eltemetett ősi tudásunkat szólítják meg, a speciális terápia pedig éppen ezt aknázza ki lépésről lépésre haladva. A feloldódást elősegítő játékos ráhangolódás után mindig a mese felolvasása következik, majd az alkotás. A résztvevőknek azt kellett ábrázolniuk, ami leginkább megszólította őket a teremtés mítoszon keresztül. Ezt követően címet adtak képeiknek, majd a zárókörben mindenki megfogalmazta, hogy milyen egyéni és szakmai tapasztalattal gazdagította őket a foglalkozás.

„Szerintem a mai világban is fontosak a mesék és nemcsak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is. Nagyon tanúságos volt nekem ez a mai délután. Szakmai szempontból is sokat fejlődtem úgy gondolom” - nyilatkozta Bárdosné Maruska Judit.

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a foglalkozáson, számomra nagyon tanúságos volt. Sok mindent tudok hazavinni, amit otthon a gyakorlatban majd tovább tudok adni a gyerekeknek” - fogalmazott Kisbenedek Bertalanné.

A meseterápia életkortól függetlenül alkalmazható. A tréning résztvevői hasznos tanácsokat kaptak arra vonatkozóan, hogyan is meséljék a mesét, és hogyan segítsenek ezáltal másokon. Az Iskolai és Gyermekkönyvtáros Műhely legközelebb áprilisban szervez majd meseterápiás foglalkozást a könyvtáros szakma tagjainak.


332_0_t 332_1_t 332_2_t 332_3_t
332_4_t 332_5_t 332_6_t 332_7_t
332_8_t
Vissza