Idén az utolsó (képgalériával)2016. december 16. (péntek) 19:00 - Önkormányzatnews/5191_0_300.jpgÚjraszabályozta a képviselő-testület a városi kitüntetések rendszerét. Megmaradt az Ózd Város Díszpolgára kitüntető cím, de az Ózd Városért és az Ózd Város Közszolgálatáért kitüntető díj helyett a jövőben három Pro Urbe Ózd elismerést is átadhatnak évente. Az önkormányzat célja az új rendelettel az elismert teljesítmények nagyobb erkölcsi megbecsülése és a kitüntetések rangjának emelése.

Az Ózd Városi Rendészet vezetőjének, Talján Róbertnek az eskütételével kezdődött a képviselő-testületi ülés. Ezt követően egyebek mellett a 23-as és 25-ös számú főutak fejlesztéséről tárgyaltak a képviselők, már nem először. Egy cég tanulmányterveket készít az említett utak Bátonyterenye és Ózd közötti 2x2 sávosításáról, a településeket elkerülő szakaszokról. Most Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozatát kérték arról, hogy az általuk felvázolt 3 terv közül melyiket tudja elfogadni településünk önkormányzata.

„Az előterjesztés is tartalmazza azt a 3. számú változatot, amely a borsodnádasdi szerpentin tekintetében új útvonalat és alagutat tervez. Bízom abban, hogy majd a későbbiekben a fejlesztés így is tud ez megvalósulni. Kérdésként hangzott el a bizottsági ülésen, hogy mikorra várható ez a fejlesztés, erre a válasz az, hogy a 2020-as esztendőben” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Mindenképpen pozitív az, hogy elindult a tervezés. A tanulmánytervek, majd a kiviteli tervek elkészítése, az új nyomvonal által érintett területek kisajátítása azonban sok időt vesz igénybe – tette hozzá a polgármester.

„Az Ózdi Kézilabda Club azzal a kérdéssel fordult a képviselő-testülethez, hogy a Városi Sportcsarnokot nevezzük el az ózdi kézilabdasport legismertebb és legeredményesebb játékosáról, Marosi Istvánról” - mondta Fidrus Péter, alpolgármester.

A névadó, pályafutása során 210 alkalommal ölthette magára a magyar címeres mezt. 1967-ben meghívót kapott a világválogatottba is, 1972-ben részt vett a müncheni olimpián. Hosszú időn át vezette az Ózdi Kohász Sport Egyesületet, edzőként pedig az Ózdvidéki Bányász gárdáját irányította. Marosi István a Magyar Kézilabda Szövetség Etikai Bizottságának az elnöke is volt, vezette a Megyei Kézilabda Szövetséget, betegségéig pedig alelnökként vett részt az Ózdi Kézilabda Club munkájában. A javaslatot a képviselők 14 egybehangzó igennel elfogadták, így a létesítmény neve ezentúl Marosi István Városi Sportcsarnok.

Indul az önkormányzat az I. világháborús hadisírok és emlékművek rendbetételére, felújítására, helyreállítására kiírt pályázaton. A feltételeknek egyetlen alkotás, a Gyári temetőben található katonaszobor, vagyis az első világháborús emlékmű felel meg.

„Egymillió forint értékben szeretnénk pályázni, a cél a Gyári temetőben található első világháborús emlékmű restaurálása. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, előfinanszírozás formájában, önrész vállalása nélkül” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Tóth Pál képviselő a felújítás kapcsán felvetette a szobor eredeti helyére, a Tiszti Kaszinó főbejárata elé való visszahelyezését is, de ahogy kiderült ez akadályozná a pályázat beadását, hiszen az egyik feltétel a helyszín, azaz a temetési hely területe.

A képviselő-testület valamennyi előterjesztés megtárgyalása és elfogadása után meghallgatta Fürjes Pál napirend utáni felszólalását, amely a Gyújtói körforgalomban bizonyos időszakokban tapasztalható tumultussal volt kapcsolatos. A képviselő tervek és kisebb módosító beruházások elvégzéséhez költségvetési forrás elkülönítését javasolta, ami mellett kérte egy januári, többszereplős egyeztetés előkészítését is az érintett szervek bevonásával.


191_0_t 191_1_t 191_2_t 191_3_t
191_4_t 191_5_t 191_6_t 191_7_t
191_8_t 191_9_t 191_10_t 191_11_t
Vissza