Ózdi emlékek (képgalériával)2016. december 15. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/5188_0_300.jpgKöztünk él, a felnövekvő nemzedékért dolgozik, hiszen harminc éve tanít, volt már fotókiállítása és könyvet ír – Szentandrássy Béla volt a Városi Könyvtár vendége. Az író, Szilánkok című kétszáz oldalas kiadványában olyan gondolatokat oszt meg olvasóival, amelyekből akár magukra is ismerhetnek. A kötetet lapozgatva választ kaphatnak az érdeklődők arra is, hogy milyen volt a hetvenes nyolcvanas években Ózdon gyermeknek lenni.

Rengeteg érdeklődő előtt mutatták be Szentandrássy Béla Szilánkok című könyvét a Városi Könyvtárban. A program zenés előadással vette kezdetét. Vámos Fruzsina és Szaka Attila részleteket olvastak fel a kötetből, amelyek mondanivalója és őszinte megfogalmazása mosolyt csalt a jelenlévők arcára. A könyv borítója is sokat sejtet. Már a fedlapon kirajzolódó grafikák látványa is az ózdi 70-es, 80-as évekbe repíti vissza az olvasót. A kétszáz oldalas kiadvány lapjait az író saját illusztrációi színesítik. Szentandrássy Béla két éve kezdte el gyűjteni emlékeit és nem sokkal később fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy könyv formájában is kiadja azokat.

„Az ember ötven felé közeledve vissza-vissza tekint a fiatalkorára, a gyermekkorára és megörökítettem egy-egy pillanatot, egy-egy vidámabb emléket és ezek gyűltek. Aztán elkezdtem játszadozni a gondolattal, hogy mi lenne, hogy ha összegyűjteném, esetleg megosztanám a barátaimmal és ahogy gyarapodott ezeknek a történeteknek a száma egyszer csak azon vettem észre magam, hogy lassan egy kötetnyi megíródott belőle” - mondta Szentandrássy Béla, tanító.

A Városi Könyvtár profiljába jól illeszkedik az új könyvek bemutatása. Mára már hagyománnyá vált, hogy felkarolják az ózdi írókat és szerzőket. Csörgőné Csépányi Krisztinának, amellett, hogy a Városi Könyvtár dolgozója, személyes kötődése is van a mű szerzőjéhez.

„Amikor én olvastam az egyik közösségi oldalon ebből a könyvből részletet, akkor teljesen megfogott, mert tényleg az a fűzfa az ott volt, ami le volt írva, és az alatt mi nagyon sokat játszottunk a barátokkal, és ez egy nagy élmény, hogy egy barátnak, akivel együtt nőttünk fel egy könyve jelenik meg és ezt bemutathatjuk a könyvtárban” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, könyvtáros.

A Szilánkok című alkotás egyelőre kétszáz példányban jelent meg, de az alkotó reméli, hogy érdeklődésre találnak a városban gondolatai. Épphogy bemutatta első kötetbe szedett történeteit, már a folytatáson gondolkodik. Tervei szerint legközelebb tanítói éveinek emlékeit is papírra veti, emellett pedig a fantáziáját elengedve alkot majd novellákat.


188_0_t 188_1_t 188_2_t 188_3_t
188_4_t 188_5_t 188_6_t 188_7_t
188_8_t 188_9_t 188_10_t 188_11_t
188_12_t 188_13_t 188_14_t
Vissza