Mackó mikulás (képgalériával)2016. december 8. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/5159_0_300.jpgTelegdi Ágnes írónő látogatott el ismét az ózdi gyerekekhez. Legutóbb tavaly ősszel járt az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban, akkor állatos könyvsorozatát mutatta be a kisiskolásoknak egy játékos biológia óra alkalmával. Ezúttal egy másik sorozatával, klasszikus mackós meséivel érkezett az adventi készülődés és az ünnepekre való ráhangolódás jegyében.

Telegdi Ágnes immár hatodik éve híresen jó kapcsolatot ápol a Városi Könyvtárral és persze az ózdi gyerekekkel. Az írónő, akik nem mellesleg pedagógus és fotóművész is egyben, többször volt már az intézmény meghívott vendége, és ezúttal is szívesen tett eleget a felkérésnek, hogy bemutassa egyik ünnepi történetét. Barnabás mackó egy egész könyvsorozat főhőse, aki nemcsak a mesében, hanem báb formájában is megelevenedett a gyerekek előtt.

„Jelenleg a Barnabás mackósorozat évek óta készülő mackó karneválján dolgozom. Ez februárban lenne esedékes, már megvan hozzá az anyagom. Fantasztikusan pici, 6-8 centis bábok a főhősei a mesének, és jelenleg a hozzájuk kapcsolódó jelmezeket varrom. Most éppen ráhangolódom ezekre a mackókra az itteni gyerekekkel” - mondta Telegdi Ágnes, író, fotóművész, pedagógus.

A hallgatóság soraiban az Árpád Vezér Úti Óvoda nagycsoportosai, valamint az Újváros téri, a Vasvár úti, a Csépányi és az Árpád Vezér Úti Általános Iskola első és második osztályos diákjai ültek. A gyerekek többsége gyakori vendége a könyvtár ilyen jellegű foglakozásainak, hiszen nevelőik is szívesen hozzák el ide őket.

„Nagyon sok mindent megtudhatunk arról, hogy egy írónő a meséi és könyvei által hogyan készül a karácsonyra, hiszen ez a szeretet ünnepe. Nagyon örülök, hogy eljöhettünk, és fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék a könyveket” - fogalmazott Lestál Margit, óvodapedagógus.

„Otthon van egy csomó mesekönyvem, és ezek tele vannak képekkel, és ezért is szeretem nagyon a könyveket, mert azok olyan érdekesek” - nyilatkozta Sipos Eszter.

A gyerekek érdeklődve hallgatták a mackós történetet, amelyet az írónő közben vetített képekkel is illusztrált. Előadása végén egy karácsonyi hangulatú, állatos mesét is elmondott, amelynek főhőse egy vörösbegy volt. Az írónő eddig közel 400 előadást tartott már országszerte és folyamatosan töltekezik azzal az élményanyaggal, amelyet a gyerekekkel való találkozás jelent számára.


159_0_t 159_1_t 159_2_t 159_3_t
159_4_t 159_5_t 159_6_t 159_7_t
159_8_t 159_9_t 159_10_t
Vissza