Múltunk árnyai (képgalériával)2016. november 27. (vasárnap) 07:49 - Városnews/5111_0_300.jpgEmléktáblát avatott a hétvégén városunk Német Nemzetiségi Önkormányzata. Az idei esztendő a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, és a szervezők is erre szerették volna megmozdulásukkal felhívni a figyelmet. Az avatóünnepség egy emlékkonferenciával folytatódott, melynek részét képezte egy vándorkiállítás is.

Tekintélyes tömeg gyűlt össze szombat délután a Városi Könyvtár előtt. A megemlékezés a Himnusz hangjaival vette kezdetét a Jubilate kórus előadásában, majd Szilágyi Domokos a halál árnyékáról szóló verse csendült fel. Ezt követően Göncfalvi Éva az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az érdeklődők többsége érintettként látogatott ki az ünnepségre, sokaknak szülei, nagyszülei esetleg egyéb rokonai estek áldozatul a második világháborút követően a szovjet kényszermunkatáborok szörnyűségeinek. Érkeztek néhányan olyanok is, akik túlélték a borzalmakat és hazatérhettek szeretteikhez.

„Az emlékév célja, hogy mindenütt, ahol elhurcolás történt legyenek megemlékezések. Önkormányzatunk kötelességének érezte, hogy megemlékezzen azokról, akiket Ózdról és vidékéről hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára, illetve málenkij robotra” – mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Göncfalvi Éva köszöntője után Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési miniszteri biztos intézte szavait az egybegyűltekhez. Felidézte a deportálások időszakát, és édesapja emlékét, aki tagja volt a hazatérők sorsközösségének.

„Vittek olyan fiatalokat, középkorúakat és idősebbeket, akiket munkára tudtak fogni. Vitték őket közelbe, távolba, egészen a Távol-Keletig. Volt aki 5, volt aki 25 évet töltött kint, volt aki haza sem jött. Nyolcszázezer magyar családot érintett a málenkij robot és a Gulág” – fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az emléktábla leleplezése és felavatása után Mischinger Ferenc plébános kérte Isten áldását az emlékműre és azokra, akikért az ünnepség szólt. Ezt követően szervezetek, intézmények és magánszemélyek helyezték el koszorúikat, és az emlékezés mécsesei is helyet kaptak.

Az ünnepség az Olvasóban megrendezett emlékkonferenciával folytatódott tovább, amelyet Farkas Péter Barnabás alpolgármester nyitott meg.

„Egy biztos, emlékezni kell! Hiszen mi a tanúsága a Gulágnak, a kényszermunkatábornak? Embernek maradni az embertelen körülmények között, a földi pokolban is. Kitartani és igyekezni hazatérni, hiszen várnak ránk” – mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A konferencián előadások hangzottak el szakavatott kutatóktól, akik maguk is igyekeztek felkeresni olyan helyszíneket, amelyek érintettek a téma kapcsán. A Protokoll teremben egy emlékkiállítás is fogadta az érdeklődőket. A „Mi már voltunk a mennyországban” című vándortárlatot a Rátkai Német Nemzetiségi Önkormányzat bocsájtotta az ózdiak rendelkezésére.


111_0_t 111_1_t 111_2_t 111_3_t
111_4_t 111_5_t 111_6_t 111_7_t
111_8_t 111_9_t 111_10_t 111_11_t
111_12_t
Vissza