Felvidéki regények (képgalériával)2016. október 6. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/4935_0_300.jpgÍró-olvasó találkozó várta az érdeklődőket az Árpád Vezér úti Fiókkönyvtárban. Szomolai Tibor életével és munkásságával ismerkedhettek meg mindazok, akik részt vettek a könyvtári programon. A felvidéki író eddig megjelent könyveiről is mesélt hallgatóságának, így próbálva bemutatni azt, hogy milyen magyarnak lenni az anyaország határán túl.

Az Irodalombarát Nyugdíjas Könyvtári Klub tagjainak gyűrűjében tartott előadást Szomolai Tibor, aki Rimaszombatból érkezett Ózdra. Szlovákia legnagyobb gombafeldolgozó vállalatának tulajdonosa soha nem készült tudatosan írói pályára, mégis efelé terelődött az élete. Közel 50 évesen ragadott tollat, hogy - ahogyan ő fogalmaz – kiírja magából a felháborodását. Elsőkötetes szerzőként 2 éve robbant be az irodalmi köztudatba, amikor megírta „Felvidéki saga” című regényét. E sikerkönyv után következett a „Fáklyavivő” című kötete, amely egy képzeletbeli gömöri kisváros polgárainak életébe enged betekintést. A szerző jelenleg is újabb témán dolgozik, valamint ezzel párhuzamosan járja a felvidéket és az anyaországot.

„Az utóbbi 2 évben én 160 helyen voltam ezzel az előadással, amelyet roppant fontosnak tartok, hiszen valamiféle útmutatást próbálok adni ebben az elferdült, széthulló világban. Hogy ezzel mennyire lehet egyetérteni, az mindenkinek a saját dolga. De én úgy gondolom, hogy most sokkal fontosabb, hogy mindenhová eljusson ez a mondanivaló” - nyilatkozta Szomolai Tibor, író.

A könyvtár munkatársai ezúttal a nyugdíjas korosztálynak szerettek volna kedveskedni. Az idősek számára mindig különleges alkalomnak számítanak az ilyen jellegű könyvbemutatók és programok, hiszen lehetőségük adódik írókkal, költőkkel találkozni, és újabb információkat szerezni.

„Már eleve kiestünk az életből kicsit, de itt mindig frissen tarthatja az ember az agyát, új dolgokkal találkozik és csodákat hall. Ez azért is jó, mert a könyvek szeretete tovább adódik a következő nemzedékre is. Nálunk is a nyolc éves unokám már könyvtári tag” - mondta Molnár Istvánné.

Az író elárulta, hogy a telet utazgatással tölti, ugyanis elhatározta, hogy felkeres minden olyan 400-nál több lelket számláló települést a Felvidéken, ahol szíves fogadtatásra talál a gondolataival. A találkozó második felében a Irodalombarát Nyugdíjas Könyvtári Klub tagjai kötetlen beszélgetés keretében tehették fel kérdéseiket az írónak, és vásárolhattak a könyveiből is.


935_0_t 935_1_t 935_2_t 935_3_t
935_4_t 935_5_tVissza