Sokszínű természet (képgalériával)2016. október 4. (kedd) 19:00 - Kultúranews/4924_0_300.jpgKépzőművészeti kiállítással nyitott az Országos Könyvtári Napok ózdi programsorozata. A Városi Könyvtárban „Egy amatőr próbálkozásai” címmel Péchy Tamás mutatkozott be festményeivel. Az alkotó nemcsak a munkája révén áll közel a természethez, de képein is szívesen örökíti meg annak sokszínűségét. Mostani tárlatán is az élővilág szépsége került a középpontba.

Péchy Tamáshoz nagyon közel áll természet. 1945 óta tagja, több mint 30 éve pedig főállású dolgozója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Mindemellett a Rákosivipera-védelmi Központ vezetője. Ennek tükrében nem véletlen, hogy előszeretettel örökít meg tájakat, madarakat a képein. Kiállítása megnyitóján a Városi Könyvtár megbízott vezetője Selmeczi Attiláné köszöntötte az alkotót, majd Demes Ferenc helyi képzőművész ajánlotta a megjelentek figyelmébe Péchy Tamás festményeit.

„Péchy úr egy olyan ember, aki nem tanult festeni, viszont az állatok, az erdő és a természet szeretete nála természetes. Nem ismer fáradságot, hegyeket mászik, órákat ül a félhomályban, hogy egyetlen egy képet el tudjon kattintani, ami majd később esetleg a vászonra kerül. De nem csak az kerül a vászonra, amit lefotóz, hanem maga az élmény is” - fogalmazott Demes Ferenc, képző- és iparművész.

Péchy Tamásban már gyermekként kialakult a rajzolás, az ábrázolás szenvedélye. A 70-es években a fényképezés lett a nagy szerelme és azóta meghatározója életének a természet. Elmondása szerint mindig is birtokolni akarta a neki tetsző dolgokat, ezért könyvekből másolt ki képeket, és fotókon örökítette meg a pillanatokat. Közel 70 évesen már nem mászik sziklára, mocsárba sem gázol, úgy mint régen, inkább visszatért gyermekkori szenvedélyéhez, a rajzoláshoz és a festészethez.

„Lenyűgöz a természet nagyszerűsége, a rend, a követhetőség, az evolúció. Ez volt az egyik szempont, a másik pedig a szabad élet. Tehát kint az erdőben, kint a mocsárban napokon, heteken keresztül, vagy kint a Góbi sivatagban. Ez a kötetlen szabad élet is szerepet játszott abban, hogy nem ültem be egy irodába. Voltam ugyan 10 évig a madártani egyesület igazgatója, de elegem is lett belőle” - mondta Péchy Tamás, képzőművész.

Péchy István saját örömére fest, nem ebből él. Természetvédelmi munkája mellett általában csak a téli időszakban ül festőállványa elé. Úgy fogalmaz, 30 évnyi természetjárás élményét festi ki magából, amikor alkot, és ami nem mellékes, mindezt színtévesztő létére teszi. Mostani kiállításán - a természetábrázolásokon kívül - portrékat és repülőgépeket megörökítő képeket is láthat az ózdi közönség. A  tárlat október 22-ig látogatható.


924_0_t 924_1_t 924_2_t 924_3_t
924_4_t 924_5_t 924_6_t 924_7_t
924_8_t 924_9_t 924_10_t 924_11_t
924_12_tVissza