Megválasztott alpolgármester (képgalériával)2016. szeptember 22. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/4884_0_300.jpgÉlénk vitáktól sem volt mentes a képviselő-testület mai tanácskozása. A városatyák végül mind a költségvetés módosításáról, mind pedig a második, főállású alpolgármester megválasztásáról megosztva szavaztak. Ugyanakkor minden napirendre kerülő előterjesztést elfogadott a testület.

A költségvetés módosításával kapcsolatos vitával kezdődött ma délelőtt a képviselő-testület tanácskozása. A Pénzügyi és Gazdasági Osztály vezetője ismertette azokat a főbb tényezőket, amelyekben szükség volt a változtatásra. Kiemelte, hogy a bevételi és kiadási oldal is módosult, ugyanakkor a büdzsé továbbra is stabil lábakon áll. A Fidesz-KDNP-s Fürjes Pál az előző városvezetés érdemeit is megemlítette, ugyanakkor hiányérzetét fejezte ki a közösségi közlekedés és a lakóterületi céltartalékok kapcsán. Obbágy Csaba és Csutor László pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy mostohagyermeknek érzik Tábla és Sajóvárkony városrészeket. Janiczak Dávid válaszában kifejtette, hogy egyes körzetekben a rendelkezésre álló kereteket sem merítik ki a képviselők. Az előterjesztést végül kilenc igen szavazattal, öt nem ellenében fogadták el. A második és harmadik napirend a második, főállású alpolgármester kinevezését és illetményének megállapítását tartalmazta. Janiczak Dávid polgármester úgy fogalmazott, a városvezetés zászlajára tűzte a turizmus, a kultúra és a városimázs erősítését.

„Ózd város vezetése arra jutott, hogy erősíteni kell ezekben a témakörökben, ezekben a feladatkörökben. Kell, hogy legyen egy megfelelő szinten lévő felelős, akire rá lehet bízni ezeket a feladatköröket. Itt pedig a feladatkörökhöz embert kerestünk. Olyan embert, aki már bizonyított, eredményeket tett le az asztalra. Végzettségéből adódóan is képes ezeket a feladatköröket ellátni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Vitális István fordulópontnak nevezte a második alpolgármester megválasztását. Hangsúlyozta, hogy nem Farkas Péter Barnabás személyével, hanem magával a pozíció létrehozásával nem ért egyet. Kiemelte a szakintézmények szerepét, és hozzátette: meglátása szerint ez az intézkedés nincs összhangban a városvezetés korábbi kommunikációjával.

„2014-ben a választások után többször megkaptuk, hogy most már spórolás van. Nem kellenek fölösleges tanácsnokok. Nem kell költeni bizonyos dolgokra. Nem kell mindenféle politikai pozíciókkal ellátni az embereinket, a jó barátokat. Meg lett szüntetve három tanácsnoki poszt” - mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Fürjes Pál úgy fogalmazott, az előterjesztésben csúsztatást érzett azzal kapcsolatban, hogy a megnövekedett feladatok, illetve azok sokrétűsége indokolná a poszt létrehozását.

„Többszörösen bebizonyítottuk, hogy nincs városi kórház, városi tűzoltóság, az iskolák fenntartása átkerül. Létrejött a Kormányhivatal, megszűnt két szolgáltató cég, kevesebb lett  a hivatal létszáma. Maga polgármester úr is hangsúlyozta, hogy meg van kurtítva az önkormányzat feladata” - fogalmazott a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, Fürjes Pál.

Válaszában Janiczak Dávid elmondta: igaz, hogy bizonyos feladatokat a kormány elvett az önkormányzatoktól, ugyanakkor ezek a területek továbbra is fontosak maradnak a város számára. Farkas Péter Barnabást végül nyolc igen szavazattal, öt nem és egy tartózkodás mellett választották meg. Az új alpolgármester komplex feladatokra készül.

„Az alapvető célom, ami már eddig is jellemezte munkámat az elmúlt tíz évben is: gyakorlatilag a kultúra, a városimázs, azok a kapcsolatok, amelyek hosszú távon jó hírét viszik és az érdemeit emelik ki azoknak az adottságoknak, amelyek kulturális vagy műemlékvédelmi, környezeti szempontból jellemzik Ózdot és térségét” - nyilatkozta Farkas Péter Barnabás, megválasztott alpolgármester.

Farkas Péter Barnabás ezt követően letette esküjét is, de kinevezése csak októbertől lép hatályba. A tanácskozás második felében többek között a Zöld Város pályázat benyújtását és a víziközművek fejlesztési tervét is tárgyalta a testület. Zárásként pedig Fürjes Pál a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás, Tóth Pál a Startmunka programok, Vitális István pedig az elmúlt két év kapcsán szólalt fel.


884_0_t 884_1_t 884_2_t 884_3_t
884_4_t 884_5_t 884_6_t 884_7_t
884_8_t 884_9_t 884_10_t 884_11_t
884_12_t 884_13_t 884_14_t 884_15_t
884_16_t 884_17_t 884_18_t
Vissza