Vitás kérdések (képgalériával)2016. szeptember 20. (kedd) 19:00 - Önkormányzatnews/4876_0_300.jpgÚj alpolgármester kinevezéséről, a költségvetés módosításáról, valamint a 2016/2017-es tanév indításának tapasztalatairól tanácskozott ma délután az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. A testület tagjai között a második alpolgármester pozícióját illetően alakult ki vita.

Három napirendi pontot vitatott meg ma délutáni ülésén az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. A testület tagjai elsőként a költségvetés módosításáról tárgyaltak. A szükséges változtatásokat Kovács-Hagyó Zoltán, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Gazdasági Osztályának vezetője ismertette. Ezt az előterjesztést végül a bizottság tagjai hét igen szavazattal, két tartózkodás mellett javasolják elfogadásra a képviselő-testületnek. A második napirend az új, második főállású alpolgármester megválasztása volt. Ennek kapcsán vita alakult ki a jelenlévők között. Janiczak Dávid példaként említett több olyan, Ózddal megközelítőleg azonos lélekszámú, vagy kisebb települést, amelyek két vagy három alpolgármestert foglalkoztatnak. Azt is elmondta, hogy bizonyos feladatokhoz keresték a megfelelő személyt. Végül a múzeumot vezető Farkas Péter Barnabás mellett döntöttek, tehát nem politikust választottak.

„Vannak olyan területek, amelyek kiemelten fontosak a város számára. Ahogyan azt már korábban is a zászlónkra tűztük, ilyen a kultúra, a turizmus, a nemzetközi kapcsolatok és a városimázs. Tudjuk, hogy országos szinten még mindig rossz megítélése van Ózd városának. Ezen sürgősen javítanunk kell, ha szeretnénk idegenforgalmat idecsábítani, szeretnénk, hogy az ózdiak itt maradjanak, és mások is ideköltözzenek gazdagítani Ózd városát. Ezekhez a feladatokhoz kerestünk megfelelő embert” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az előterjesztéshez elsőként Vitális István szólt hozzá, aki kifejtette, hogy ezekre a feladatokra korábban tanácsnokokat alkalmazott az önkormányzat. Bár a jelölt személyével kapcsolatban nem volt ellenvetése, magáról a pozícióról vélekedett úgy, hogy a létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető.

„Nemhogy ott tartunk, hogy ide jönnének fiatalok. Tény és való, hogy ciklusról-ciklusra azzal harcolunk, hogy egyáltalán itt tartsuk őket. Hogy most ezt egy külsős alpolgármester személye fogja-e ezt a folyamatot megakadályozni, itt már vannak szerintem viták és nézeteltérések. Azt gondolom, hogy vannak a városnak jelenleg is szakintézményei, akik ezzel foglalkoznak” - mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Ezt követően Obbágy Csaba kért szót. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport tagja keményebben fogalmazott, bár Farkas Péter Barnabás személyével kapcsolatban neki sem volt ellenvetése. Ő is inkább a pozíció létrehozását kifogásolta.

„Azt hiszem, hogy ezzel a döntéssel a város vezetése másfél év után belátta, hogy képtelenek ellátni a városvezetői feladatokat kettesben. Ehhez egy harmadik emberre is szükségük van. A személlyel kapcsolatban nekem sincs kifogásom, hosszú ideje ismerem, és tisztelem az eddigi munkásságát. Sajnálom, hogy belülről nem talált megfelelő segítséget a polgármester” - fogalmazott Obbágy Csaba, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Az előterjesztésre végül hét igen és két nem szavazat érkezett, így ezt is elfogadásra javasolja majd a bizottság a képviselő-testületnek. Zárásként még a 2016/2017-es tanévkezdés tapasztalatairól szóló tájékoztatást fogadták el a tagok. A tanácskozások sora szerdán folytatódik, a képviselő-testület ülését pedig csütörtökön reggel kilenc órától az Ózdi Városi Televízió élőben közvetíti.


876_0_t 876_1_t 876_2_t 876_3_t
876_4_t 876_5_t 876_6_t 876_7_t
876_8_t 876_9_tVissza