Testületi döntések (képgalériával)2016. szeptember 19. (hétfő) 19:00 - Önkormányzatnews/4871_0_300.jpgMegbízásos jogviszonyban álló alpolgármester megválasztását tette lehetővé mai tanácskozásán a képviselő-testület. Az új jogintézmény bevezetésére a szervezeti és működési szabályzat módosításával nyílt mód. Emellett a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás változásait is tárgyalták a városvezetők.

Két előterjesztést vitatott meg ma délelőtti rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Elsőként a szervezeti és működési szabályzat módosítása került napirendre. A mostani változtatással a jövőben az Ózdon érdekelt civil szervezetek és a helyi lakosság vehet majd részt a közmeghallgatásokon. Emellett pedig egy új jogintézményt is bevezet a dokumentum. Lehetővé vált ugyanis a megbízásos jogviszonyban álló alpolgármester megválasztása. Ezt a tisztséget nemcsak a testület tagja töltheti be. Obbágy Csaba hozzászólásában a pozíció szükségességét és annak pénzügyi vonzatait kérdőjelezte meg.

„Hogyan fogják megoldani a költségvetés terhét nem jelentő finanszírozást? Ki fogja fizetni a bért, a gazdasági kihatást? Számításaink szerint körülbelül kilencmillió forintba kerül majd a második főállású alpolgármester. A hatásvizsgálatok pedig azt mondták, hogy nincs költségvetési, gazdasági kihatása” - mondta Obbágy Csaba, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Obbágy Csaba álláspontját támogatta Csutor László és Vitális István is. Janiczak Dávid válaszában kifejtette, a mai döntés csupán a lehetőséget teremti meg. A következő, ütemterv szerinti testületi ülésen és az azt megelőző bizottsági tanácskozásokon a második alpolgármester személyéről, feladatairól is folyhat már az egyeztetés. Az előterjesztést végül nyolc igen és három nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a városvezetés. A második napirendet azonban már egyhangúlag támogatták a városatyák. Itt a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás módosításáról döntöttek.

„A legutóbbi egyeztetések alapján dr. Palkovics László államtitkár úr arra kért minket, hogy módosítsuk ezt az együttműködési megállapodást. Az új megállapodás azt fogja tartalmazni, hogy a Miskolci Egyetem kihelyezett intézményt fog Ózdon működtetni nappali tagozaton, ami 2017 szeptemberétől indul” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A módosítás szerint anyagmérnök és szociális munka alapképzési szakokon indulhat nappali tagozatos felsőoktatás, egy évvel később pedig kulturális és informatikai képzéssel bővülhet a kínálat.


871_0_t 871_1_t 871_2_t 871_3_t
871_4_t 871_5_t 871_6_t 871_7_t
871_8_t 871_9_tVissza