Tarkaforgó tábor (képgalériával)2016. július 1. (péntek) 19:00 - Városnews/4632_0_300.jpgHuszonnyolcadik éve rendezi meg az Ózdi Városi Könyvtár „Tarkaforgó” elnevezésű olvasótáborát. Az egyhetes programsorozattal elsősorban azokat a gyerekeket szólítják meg, akik szeretnek olvasni és nyitottak tudásuk bővítésére. A könyvtári házi táborban a résztvevők játékos formában, informatív módon szerezhetnek élményeket.

Időutazás a könyvtárban - saját készítésű jelmezeiket mutatták be a táborlakó gyerekek egymásnak. Főleg papírral, textillel dolgoztak, hogy megvalósítsák elképzeléseiket. Jól megférnek egymás mellett az ősemberek, az ókori polgárok, a középkori főurak és a mai vagányok. A 10-12 éves gyerekek olvasásélményeiket dolgozták fel ilyen formában és rövid műsort is rögtönöztek hozzá. Általában az ilyen feladatok teszik színessé, izgalmassá a könyvtári tábor programjainak sorát.

„Mint ahogy a neve is mutatja – tarkaforgó – tehát minden évben más-más téma felé fordulunk. Idén a történelem a fő témánk, a nagy történelmi korszakokat barangoljuk be játékos formában, hogy élvezetes legyen a gyerekek számára” - mondta Császár Éva, gyermekkönyvtáros.

Az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár folyosóján és helyiségeiben négy különböző állomást kell teljesíteni a 3-4 fős csapatoknak az akadályverseny során.. A feladatok egy része a gyerekek problémamegoldó képességét, logikáját, általános műveltségét teszi próbára, a kapott pontok pedig bekerülnek a menetlevélbe. Miközben zajlik a verseny, az ismeretek is bővülnek.

„Azért tetszik ez a tábor, mert sokakat ismerek itt. Ez a játék is nagyon jó, hogy különböző helyszínekre megyünk és feladatokat kell megoldani” - mondta Csörgő Réka.

„Társasjátékoztunk. Mi magunk voltunk a bábuk és segíteni kellett megoldani a feladatot. Verseket is tanulunk és szoktunk kint is szaladgálni, focizni” - mondta Fónyi Kinga.

Az Ózdi Városi Könyvtár tábora az iskolai oktatást kiegészítve az ifjúság olvasóvá nevelését segíti elő. Az olvasótábor egyfajta gyakorlóterepnek, alternatív művelődési formának is tekinthető. A résztvevők csapatokat alkotnak, összecsiszolódnak, és kialakul bennük az együtt gondolkodás képessége. A sokféle szemléletmód pedig kölcsönhatással van egymásra. A tábor heti menetrendjében mindig szerepelnek szabadtéri programok is. Ezúttal Szilvásváradra és Diósgyőrbe is eljutottak a gyerekek.


632_0_t 632_1_t 632_2_t 632_3_t
632_4_t 632_5_t 632_6_t 632_7_t
632_8_t 632_9_tVissza