Sátai értékek (képgalériával)2016. június 9. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/4556_0_300.jpgÚjabb kistelepülés mutatkozott be értékeivel és hagyományaival a Városi Könyvtárban. Ezúttal Sáta állt a „Kitekintő - avagy ablak a térségre” című sorozat középpontjában. Az érdeklődők megismerkedhettek a bükki-hegyháti település múltjával, jelenével és az ott élő emberek által létrehozott alkotásokkal is.

A 87. Ünnepi Könyvhét programjai között kapott helyet Sáta bemutatkozása. A Városi Könyvtár nagytermében teltházas érdeklődés kísérte a rendezvényt, melyen felsorakozott a kis hegyháti település apraja-nagyja, és természetesen azok az ózdiak is, akik kíváncsiak voltak a változatosan összeállított programra. A sátaiak kiállításon és kulturális műsoron keresztül engedtek betekintést az életükbe.

„Itt a környékbeli településeknek látniuk kell, hogy a többi településen milyen munka, milyen élet folyik. Ez a rendezvény erősíti az összefogást, Fontos, hogy kapcsolatban legyünk egymással, hiszen kistelepülésekről van szó és egymás nélkül nem létezhetünk” - fogalmazott Szalmás Zsoltné, Sáta polgármestere.

A település bemutatkozó programjának része volt az a hármas tematikájú kiállítás is, amely az emeleti folyosón kapott helyet. Rajzokon és grafikákon, selyemből készült kompozíciókon és kerámia alkotásokon keresztül láthatták az érdeklődők, hogy milyen tehetségek éltek és élnek a településen. A nagyközönség azt is megtudhatta, hogy az 1200 lelket számláló település múltja a dokumentumok szerint 1281-ig nyúlik vissza.

„Ez az egri káptalan visnyói határjárásának a bizonyságlevelében szerepel, de ott is úgy, hogy régi határjeleket találtak. Tehát még ez is arra utal, hogy már korábban is létezett a falu, mielőtt azt okiratba fektették” - mondta Barta Zoltán, helytörténeti kutató.

Nemcsak tárgyi, de szellemi értékeivel is bemutatkozott Sáta. Verssel, népdalcsokorral is színesítették a műsort, a település óvodásai pedig énekeltek és színdarabot adtak elő.


556_0_t 556_1_t 556_2_t 556_3_t
556_4_t 556_5_t 556_6_t 556_7_t
556_8_t 556_9_tVissza