Könyves ünnep (képgalériával)2016. június 7. (kedd) 19:00 - Kultúranews/4548_0_300.jpgElkezdődött az Ünnepi Könyvhét Ózdon is. A magyar könyvszakma 87 éve rendezi meg ezt az ünnepet, amely kezdetben az év egyetlen napjára korlátozódott. Az ötvenes évektől már egy héten át zajló programsorozattá szélesedett ki, 15 évvel ezelőtt pedig kiegészült a gyermekkönyvnapokkal is. A Városi Könyvtárban dr. Fejes István ózdi vonatkozású köteteinek bemutatójával nyitották meg a könyvhetet.

Aranyosi Ervin: A könyv a legjobb barát című versével, majd a köszöntővel indult a könyvhét városunkban. A magyar könyvszakma legnagyobb ünnepének célja, hogy a könyvírás és könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, mégpedig ingujjban, közvetlen bohém formában - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Janiczak Dávid városunk polgármestere az idei könyvhét helyi programsorozatát. Beszédében a könyvek pótolhatatlan szerepét is hangsúlyozta.

„Az olvasás és az ezáltal történő információszerzés az emberiség egyik legfontosabb feladata, hiszen abból ismerhetjük meg a múltat. A múlt pedig alapja kell, hogy legyen a jelenünknek és csak úgy tudunk biztosan a jövőbe tekinteni” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A könyvhét első programja dr. Fejes István ózdi vonatkozású köteteinek bemutatója volt. Az Aranytoll-díjas újságíró Velence-telepen gyerekeskedett, itt járta ki a gimnáziumot, és itt kezdődött újságírói pályafutása is. Több mint 40 éve került el a városból, de egykori ózdi emlékei többször is visszaköszönnek írásaiban. A közelmúltban két kötete is megjelent, Vasgyári Capriccio és Félévszázad resztlije címmel, így most ezeket hozta el bemutatni az ózdiaknak.

„Itt-ott kimaradt, jegyzettömbbe írt és a fejembe maradt történetecskéket kezdtem el írogatni és párhuzamosan írtam a kettőt. Majdhogynem egyszerre fejeződött be a két könyv írása és egyszer csak beérett mindkettő” - mondta dr. Fejes István, újságíró, író.

Dr. Fejes István nemcsak könyveit mutatta be hallgatóságának, hanem történeteket is megosztott velük élete és pályafutása egyes fejezeteiből. A jelenleg Budapesten élő újságíró mind a mai napig aktív. Ha teheti, szívesen jár haza Ózdra, és öröm volt számára, hogy abban az épületben tarthatta könyvbemutatóját, amely egykor az utolsó ózdi munkahelye volt.


548_0_t 548_1_t 548_2_t 548_3_t
548_4_t 548_5_t 548_6_t 548_7_tVissza