Pénzügyi kérdések (képgalériával)2016. április 27. (szerda) 19:00 - Önkormányzatnews/4407_0_300.jpgEgészségügyi és szociális intézmények épületének felújításáról, strandfejlesztésről és felsőoktatásról is tanácskozott a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az egyeztetésen nagyobb vita nem alakult ki, az előterjesztések többségét egyhangúlag elfogadásra javasolják majd a képviselő-testületnek.

Húsz napirendi pontot vitatott meg kedd délutáni ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A képviselők először két rendeletmódosításról egyeztettek, ezt követően pedig két pályázat benyújtásának lehetőségeit vitatták meg. Ezeknek köszönhetően szociális és egészségügyi intézmények újulhatnak meg a városban, ha kedvező elbírálás születik.

„A választás a még fel nem újított Nemzetőr úti orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületére esett. Az ottani dolgozókkal már egyeztettünk, a tervek megfelelőek számukra. A felújítás a betegek és a gondozottak számára is megfelelőbb ellátást tesz majd lehetővé, ha megnyerjük ezt a pályázatot. A bizottság most arról döntött, hogy a képviselő-testületnek ajánljuk elfogadásra annak benyújtását. A Gyermekjóléti Központ a Petőfi úton egy másik pályázati forrásból szintén infrastrukturális felújításra számíthat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A tanácskozás második felében a Városi Strandfürdő fejlesztése is napirendre került. A képviselő-testület korábban döntött ennek terveztetéséről, a cél pedig az volt, hogy a gépészet és a medencetestek felújításával, valamint egy csúszdapark kialakításával tegyék népszerűbbé a fürdőt. Janiczak Dávid polgármester azonban a bizottsági ülésen elmondta, a szükséges vízjogi engedélyek kiadása csúszik, a rekonstrukciót pedig szezonon kívül kell majd megvalósítani. Ahhoz, hogy az idei szezonban ki tudjanak nyitni, 6,4 millió forintot kell kisebb felújításokra fordítani. Fürjes Pál elmondta, ő már korábban igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy az előkészítés és a fejlesztés időigényes folyamat.

„Ez egy nagyon alapos előkészítést igénylő munka. Az, hogy a szükség szerinti javítást ezen a szinten képzeljük el, amit ez a 6,4 millió forint fedez, nem tudom megítélni. Azt azonban megkockáztatnám, hogy annak ellenére is gondolni kell a működtetés veszteségeire, hogy a feladatok nagy részét közfoglalkoztatásban lehet elvégeztetni” - fogalmazott Fürjes Pál, önkormányzati képviselő.

Janiczak Dávid ugyanakkor válaszában hozzátette: mindenképpen törekedni kell a nyereséges üzemeltetésre. Ezt követően még az ózdi felsőoktatás beindítása is szerepelt a napirendek között. A bizottság tagjai egyhangúlag támogatták az ózdi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozását. Korábban már a nagy foglalkoztatók is együttműködési szándékukat fejezték ki, így a képviselő-testület kedvező döntése esetén megszülethet a megállapodás a város és a Miskolci Egyetem között. 2017 szeptemberében anyagmérnök, szociális munkás és kulturális antropológia szakokon indulhat meg a felsőfokú képzés Ózdon.


407_0_t 407_1_t 407_2_t 407_3_t
407_4_t 407_5_t 407_6_t
Vissza