Hegyek szerelmese (képgalériával)2016. április 21. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/4386_0_300.jpgEgy újabb világjáró tartott előadást a Városi Könyvtárban. Szendrő Szabolcs hegymászó és fotós vetített képek segítségével kalauzolta el hallgatóságát utazásai helyszíneire. A „Börzsönytől a Himalájáig” címet viselő programon szó esett a hegy- és sziklamászás szépségeiről, nehézségeiről és az érdeklődők megismerhették az előadó kalandos életútját is.

A Városi Könyvtár „Világjárók” című előadássorozatának legutóbbi állomásán a meghívott vendégelőadó hegymászással kapcsolatos élményeit ismerhették meg az érdeklődők. Szendrő Szabolcs középiskolás kora óta amputált lábbal él, ám ennek ellenére csaknem valamennyi földrész legmagasabb tájait meghódította az elmúlt közel 40 évben. A hegyek jelentik számára a tökéletes nyugalmat, békességet. Nem tartja magát hegymászónak, sokkal inkább hegyeket szerető embernek.

„Ha nagy hegyet másztam, vagy nagyon meredek sziklafalat, nekem mindig túlélési problémáim voltak. Nekem eszem ágában sem volt, hogy akkor most boldog legyek, inkább azon járt az eszem, hogyan fogok tudni lejönni a hegyről. Ez talán hozzásegített a hosszabb élethez. Mert ha az ember felmegy a hegyre és azt hiszi, hogy ő a király, akkor nagyon téved. Mert nem vagyunk királyok, ott fent csak porszemek vagyunk és nagyon jó, ha az ember ezt tudja” - fogalmazott Szendrő Szabolcs, hegymászó, fotós.

Szendrő Szabolcs saját képeivel illusztrálta előadását. A diavetítő mellett ülve mesélt hallgatóságának egy-egy fotója keletkezésének körülményeiről, személyes élményeiről, kalandjairól. Az érdekes téma sokakat vonzott.

„Rendszeresen itt vagyok az ilyen előadásokon. Engem nagyon érdekel, hogy hol jártak ezek az emberek. Érdekelnek az országok, a hegymászás, hiszen nem gyerekjáték, amit ők közben véghez visznek. Nagyon szeretjük ezeket az előadásokat” - mondta Hevér Zoltánné.

Szendrő Szabolcs igazi sportember. Súlyemeléssel kezdte, balesete után kajakozásra váltott, végül a hegymászásnál kötött ki. A Börzsönytől a Himalájáig, Alaszkától a Tűzföldig hódította meg a hegyeket. Tagja volt az első magyar Mount Everest expedíciónak. Magassági rekordját 8200 méteren állította fel. Fontosnak tartja, hogy fotóin keresztül másokkal is megossza utazásai során szerzett élményeit. Fényképeit május végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Városi Könyvtár folyosótárlatán.


386_0_t 386_1_t 386_2_t 386_3_t
386_4_t 386_5_t 386_6_t 386_7_t
386_8_t
Vissza