Testületi döntések (képgalériával)2016. április 15. (péntek) 19:00 - Önkormányzatnews/4367_0_300.jpgKedvezményesen juthatnak építési telekhez Ózdon azok a párok, akik vállalják, hogy legalább két gyermek neveléséről gondoskodnak. Többek között erről döntött ma délelőtti rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A városvezetés a képzett munkaerő megtartását próbálja ösztönözni az intézkedéssel. A jogosultság megszerzéséhez egyéb feltételeknek is meg kell felelniük a pályázóknak.

Vitáktól sem mentesen zajlott le a képviselő-testület ma délelőtti, rendkívüli tanácskozása. A városatyák tíz napirendi pontot vitattak meg, amelyek sorában az első egy olyan előterjesztés volt, amellyel a képzett munkaerő megtartását és az elvándorlás megállítását igyekeznek elősegíteni. Ezt még egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

„Olyan telkeket ajánlottunk fel a családot vállalóknak, amelyek beépítetlenek. Ezeket kedvezményesen kaphatják meg, az adóérték-bizonyítványban meghatározott összeg tíz százalékáért. Ebben az esetben 850 és 900 ezer forint helyett 85, illetve 90 ezer forintért kaphatják meg a telkeket azok, akik két gyermeket vállalnak, és megfelelnek az rendeletben szereplő egyéb feltételeknek is” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ezt követően három, európai uniós forrásokat biztosító pályázat benyújtásáról határozott a testület. Ezek a városi piactér korszerűsítése és a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése mellett a turizmust is érintenék.

„Ebben az európai uniós ciklusban valószínűleg utoljára lesz lehetőség arra, hogy ilyen turizmusfejlesztéses pályázatot benyújtson a város. Ezzel gyakorlatilag a Gyár út és annak a környékén lévő, a turizmusba bekapcsolható kulturális örökségünket hasznosíthatjuk” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A tervezetben hat projektelem szerepelt. Köztük a Gyár út turisztikai célú rehabilitációja, egy várostúra-útvonal kialakítása, vagy éppen az Ív úti légópince idegenforgalmi hasznosítása. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportot vezető Fürjes Pál úgy fogalmazott, célszerű lenne egy szűkebb területre, kevesebb projektelemre koncentrálni, és azt alaposabban kidolgozni. Janiczak Dávid polgármester azonban válaszában kifejtette, a látogatószám növelése érdekében minél több attrakcióra van szüksége a városnak. A napirendet végül kilenc igennel, négy tartózkodás mellett fogadták el.

Az ülés második felében vitát váltott ki a nemzeti ünnepekre és városi rendezvényekre fordítandó keretek felosztása. Itt elhangzott, hogy elsőbbséget élveznek a város egészét érintő rendezvények. A városrészi napokat központilag nem támogatja az önkormányzat, ezekre azonban lehet igényelni támogatást. Vitális István  ezt kifogásolta, szerinte ugyanis rossz üzenete van annak, ha a nagy hagyományokkal rendelkező programok szervezőinek külön kérniük kell az anyagi hozzájárulást.

Az utolsó két napirendi pontban a civil szervezetek és egyházak, valamint a társadalmi sportszervezetek 2016-os támogatásáról döntöttek a városvezetők. Ahogy Janiczak Dávid polgármester elmondta, a követelményeknek megfelelő pályázók mindegyikét igyekeztek támogatni. Vannak azonban olyan szervezetek, amelyek kizárólag az önkormányzati támogatásra alapoznak, más forrásokat nem próbálnak meg bevonni. Vitális István ugyanakkor az egyházaknál azt kifogásolta, hogy minden pályázó egyformán 300 ezer forintos támogatásban részesült, míg a civil szervezeteknél aránytalanságokat vélt felfedezni.

„Nagyon nehéz, és nagyon felelősségteljes dolog súlyozni, de én azt gondolom, hogy ennek a grémiumnak ezt fel kell vállalnia. Hiszen ki, ha nem mi” - fogalmazott Vitális István, önkormányzati képviselő.

A sportegyesületek közül végül az Ózdi Kézilabda Club kapta a legmagasabb támogatást, tízmillió forintot. Az Ózdi Football Clubnak hatmillió forintot szavaztak meg a képviselők. Ezt az előterjesztést kilenc igen szavazattal, négy tartózkodás mellett fogadták el, míg a civil és egyházi keretnél egyaránt nyolcan voksoltak igennel, egy nem és négy tartózkodás mellett.


367_0_t 367_1_t 367_2_t 367_3_t
367_4_t 367_5_t 367_6_t 367_7_tVissza