Verselő ovisok (képgalériával)2016. április 11. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/4349_0_300.jpgHarmadik alkalommal rendeztek szavalóversenyt óvodásoknak a Magyar Költészet Napja alkalmából. A Városi Könyvtár által szervezett megmérettetésen nagycsoportosok vettek részt. A gyerekek előzetes meghatározás alapján, a közelgő Föld napjával kapcsolatos, bolygónkat megszemélyesítő témájú versekkel készültek.

„A Föld szíve nagyot dobban” - ez volt a mottója a ovisok szavalóversenyének. Idén 9 óvoda 17 nagycsoportosa mérettette meg magát. A gyerekeket szüleik és nevelőik kísérték el a versenyre, amelyet a Magyar Költészet Napja alkalmából rendeztek meg. A Városi Könyvtár munkatársai először 3 évvel ezelőtt gondolták úgy, hogy ennek a korosztálynak is megpróbálnak lehetőséget biztosítani arra, hogy szavalóversenyen mérjék össze magukat, így népszerűsítve a magyar irodalom gyermekverseit.

„A versek szeretete már óvodás korban megkezdődik, és nagyon sok tehetséges kis óvodás is részt vesz csoportos foglalkozásainkon. Ez adta az apropóját annak, hogy őket is megpróbáljuk megszólítani egy ilyen versennyel” - mondta Findura Judit, gyermekkönyvtáros.

A szavalatokat 3 tagú zsűri értékelte. A Városi Könyvtár igazgatója és munkatársa mellett egy nyugdíjas óvónéni, Kocsis Gyuláné töltötte be az elnök szerepét. Egykori magyartanár révén ő még inkább szakmai szempontokat vett figyelembe.

„Nagyon fontosnak tartom a pedagógus részéről a megfelelő irodalom kiválasztását. Hogy az testre szabott legyen, magáénak érezze, hogy értse is amit mond” - fogalmazott Kocsis Gyuláné, zsűrielnök.

Ha már óvodás korban sikerül elérni, hogy egy kisgyerek megszeresse a verseket, mondókákat, akkor ez nagyban megkönnyítheti az iskolakezdést. Hiszen erre lehet alapozni a szövegértést és a nyelvtanilag helyes kiejtést is. A versmondóversenyt közös daltanulás is színesítette. A megmérettetés végén az első 3 helyezett kiemelt jutalomban részesült, oklevelet és könyvjutalmat kaptak, de a többi résztvevő sem távozott üres kézzel. Ők emléklapot és édességcsomagot vehettek át.


349_0_t 349_1_t 349_2_t 349_3_t
349_4_t 349_5_t 349_6_t 349_7_t
349_8_t 349_9_t 349_10_tVissza