Rendhagyó irodalomóra (képgalériával)2016. március 22. (kedd) 19:00 - Kultúranews/4287_0_300.jpgRendhagyó irodalomórán vettek részt a helyi középiskolák diákjai a Városi Könyvtárban. A fiatalok Kálnay Adél, ózdi születésű írónővel találkozhattak, aki gyermekkori éveiről, az íráshoz vezető útról és könyveiről mesélt hallgatóságának. Az írónő rendszeres vendége a könyvtárnak, és ha csak teheti, szívesen találkozik a középiskolássokkal.

Kálnay Adél tartott már rendhagyó irodalomórát a József Attila Gimnáziumban, a Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskolában és a Gábor Áron Szakképző Iskolában is. Most a helyi középiskolák diákjai látogattak el a Városi Könyvtárba, hogy találkozhassanak vele. Az írónő elmondása szerint nagyon nehéz megfogni a mai fiatalokat, és rendszeres olvasásra bírni őket, ám ez mégsem lehetetlen.

„Mindenképpen meg lehet őket fogni. Én leginkább a magyartanárokban bízom. Ők képesek ráérezni arra, hogy melyik az a pillanat, amikor a legalkalmasabb könyvet oda kell adni a diáknak. Ha ez telitalálat, akkor sikerül bevonzani őket a könyvek világába” - fogalmazott Kálnay Adél, írónő.

Kálnay Adél több írásában is visszaköszönnek azok az emlékek, amelyeket fiatalkorában szülővárosában átélt. Talán éppen ezért is szívesen látogat haza. A Városi Könyvtár évek óta jó kapcsolatot ápol az írónővel, aki fontosnak érzi, hogy rendszeresen találkozhasson az ózdi fiatalokkal.

„Nagyon szívesen jön a könyvtárunkba és mi is nagy szeretettel fogadjuk őt. Többször járt már nálunk rendhagyó irodalomóra keretén belül. Jártunk több középiskolában is vele kihelyezve az adott helyszínre az irodalomórát. Könyvbemutatója kapcsán is ellátogatott hozzánk, egy-egy új könyvének a megjelenése alkalmából” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, könyvtáros.

A József Attila-díjas írónő bár Dunaújvárosban él, gyakran jön haza Ózdra. Élete és munkássága idén a József Attila Gimnázium érettségi tételei között is szerepel. Ő is oda járt középiskolásként, és szeretettel emlékszik vissza azokra az évekre. Nemcsak ezeket az emlékeket, de élete egyéb fontos mozzanatait is megosztotta a fiatalokkal. Mesélt könyveiről, az alkotási folyamat szépségeiről és nehézségeiről, és arra biztatta őket, hogy klasszikus és kortárs irodalmat egyaránt olvassanak.


287_0_t 287_1_t 287_2_t 287_3_t
287_4_t 287_5_t 287_6_t
Vissza