Irodalmi értékek 2016. február 25. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/4209_0_300.jpgÓzd is csatlakozik a Wass Albert felolvasó maratonhoz. Városunk első alkalommal vesz részt a Kárpát-medence több helyszínén zajló irodalomnépszerűsítő programban.
A helyi közintézmények csatárláncot alkotva kapcsolódnak a felolvasáshoz. Az egyes helyszíneken magyar írók, költők műveiből hallgathatnak részleteket az érdeklődők.

A Wass Albert felolvasó maraton 2003-ban indult egy debreceni fiatal kezdeményezésére, akinek az az ötlete támadt, hogy jó lenne, ha az író műveiből egyszerre több helyszínen 24 órás felolvasást tartanának, így hívva fel a figyelmet az elhallgatott erdélyi író munkásságára. A kezdeményezés mára határon túlivá nőtte ki magát. Ózdon az önkormányzat és a Városi Könyvtár szervezésében rendezik meg a felolvasó maratont.

„Középiskolások, általános iskolások és az önkormányzat által fenntartott intézmények közül jó páran jelezték részvételi szándékukat az eseményen. Ők egy-egy órában különféle versek, novellák felolvasásával járulnak hozzá a rendezvény színvonalas lebonyolításához” - mondta Dobos Eszter, gazdasági igazgató.

A Városi Könyvtárban már javában készülnek az eseményre, hiszen pénteken este 6 órakor itt kezdődik, illetve szombaton este 7 órakor itt fejeződik majd be a maratoni felolvasás. Rajtuk kívül 15 másik intézmény és civil szervezet is bekapcsolódik a programba óránként váltva egymást.

„Stafétaszerűen fog menni ez a dolog. Ez azt jelenti, hogy egy emlékkönyvet váltóbor szerűen kolléganőimmel minden egyes helyszínre elviszünk, hogy a felolvasók és résztvevők beírhassák a nevüket. Ezzel bizonyíthatják, hogy ők is részt vettel ebben a mozgalomban” - nyilatkozta Selmeczi Attiláné, szakmai csoportvezető.
 
A felolvasásba bárki bekapcsolódhat, ha elviszi magával az adott helyszínre kedvenc könyvét és részleteket, verseket, meséket oszt meg belőle a hallgatósággal. Ezáltal mindenki hozzáteheti a kezdeményezéshez a számára fontos irodalmi értéket. A szervezők célja, hogy minél több helyi irodalombarátot mozgósítsanak a két nap során.
 

Vissza