Szép Szó (képgalériával)2016. január 21. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/4087_0_300.jpgSzavalóversenyt rendezett a Szeretet Gyermekei Alapítvány égisze alatt működő Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programnak a Városi Könyvtár adott otthont. A megmérettetésen a helyi általános iskolák 7.-8. osztályosai, valamint középiskolás tanulók vettek részt. A fiatalok nemcsak szabadon választott verssel indulhattak; a bátrabbak saját költeményeiket adták elő.

Nagy izgalom, feszült várakozás előzte meg a Szép Szó Irodalmi Kör által meghirdetett szavalóversenyt. A kör vezetője, Fazekasné Szabján Erika köszöntő szavai után a fiatalok léptek színre, akik 3 tagú zsűri előtt bizonyíthatták felkészültségüket. A közönség soraiban ott ültek a felkészítőtanárok, a hozzátartozók, az irodalmi kör tagjai, valamint Janiczak Dávid polgármester is. A megmérettetésen 11 diák produkciója hangzott el.

„A gimnáziumból, a Bródyból és 3 általános iskolából jöttek a fiatalok és nagyon örülök, hogy egyáltalán a mai világban hajlandóak foglalkozni a versekkel” - mondta Fazekasné Szabján Erika, a Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A szavalóversenyeknek nagy hagyománya van a kör életében. A fiatalok számára 2 évente rendeznek ilyen alkalmakat. Emellett minden évben tartanak házi versenyeket is a tagok számára és a Költészet Napjáról is ilyen módon szoktak megemlékezni.

A zsűri tagjai 10 pontos skála alapján értékelték a verseket. Figyelembe vették a szövegtudást, a tiszta beszédet, a hangsúlyozást és az előadásmódot is.

„Vannak olyan versek, amelyeket igen nehéz szavalni. Ezeknek az előadásához meg kell éredni. Az értékelés során figyelembe vesszük azt is, hogy van-e mondanivalója, ritmusa. Ezek mind olyan dolgok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vers szép legyen” - fogalmazott Jacsó Éva, a zsűri elnöke.

Megosztott első helyezést ért el a SZIKSZI-s Váradi Margaréta, valamint Rubint Patrik, aki a gimnáziumból érkezett. A szavalóverseny dobogós helyezettjei pénzjutalomban részesültek, a saját verseket pedig külön is értékelte a zsűri. A résztvevők a jubileumi antológia egy-egy példányát és emléklapot vehettek át.


087_0_t 087_1_t 087_2_t 087_3_t
087_4_t 087_5_t 087_6_t
Vissza