Könyvtáros műhely (képgalériával)2016. január 20. (szerda) 19:00 - Városnews/4084_0_300.jpgA II. János Pál Katolikus Általános Iskola harmadikosait látták vendégül a Városi Könyvtárban. Az Ózd és Térsége Gyermek- és Iskolai Könyvtáros Műhely tagjai játékos programokkal igyekeztek meghozni a gyerekek kedvét a könyvtárba járáshoz. A rendezvényen a térségi tanintézmények könyvtárosai is részt vettek, hogy az olvasás megszerettetését célzó feladatokból ötleteket merítsenek munkájukhoz.

Az Ózd és Térsége Gyermek- és Iskolai Könyvtáros Műhelyben negyedévente szerveznek bemutató foglalkozásokat. A tagok elsődleges célja, hogy az olvasás a gyermekek mindennapjainak részévé váljon. Ennek érdekében játékos programokkal vezetik be a kisiskolásokat a könyvek világába. Kedden délután a II. János Pál Katolikus Általános Iskola harmadikosait és több térségi tanintézmény könyvtárosait várták a szervezők a Városi Könyvtárba.

„A csoportos foglalkozás témájaként egy könyvtárbemutató foglalkozást választottunk, pontosan azért, mert a legfontosabb szerintem, akár iskolai-, akár gyermekkönyvtáros az ember, hogy a gyerekeket becsábítsuk a könyvtárba” - fogalmazott Findura Judit, könyvtáros.

Mint azt a gyerekek elmondták, iskolájukban a felújítási munkálatok miatt jelenleg nincs könyvtár. A tanulók jelentős része még sosem járt ilyen jellegű intézményben, ezért érdeklődve vettek részt a bemutatón. Megtudhatták, hogyan igazodhatnak el a rengeteg könyv között, és hogy mi a teendőjük, ha kölcsönözni szeretnének. A foglalkozásba őket is bevonták: az elhangzottakat érintő kérdésekre helyesen válaszolók mesekrajcárt kaptak, így a diákok nem csupán fontos információkat, de sikerélményt is szereztek.

„Egyszer jártam még csak könyvtárban, és ma sok újdonságot láttam. Az tetszett a legjobban, hogy mindent elmondott Jutka néni, például hogy mit kell csinálnunk, amikor kikölcsönözzük a könyveket” - nyilatkozta Rácz Szebasztián.

A szervezők kreatív foglalkozással is készültek. Ennek témájául a közelgő farsangi szezont választották.

„A könyvtáros kollégáknak szeretnénk pár jó ötlettel, tanáccsal szolgálni, hogy az ünnepi készülődést, a farsangi szezont hogyan tehetik élményszerűvé a gyerekeknek, hogyan lehet ezzel is becsalogatni őket a könyvtárba” - mondta Császár Éva, könyvtáros.

A bemutatóval tehát nem csupán az azon részt vevő gyerekek kis csoportját célozták meg a szervezők. A térség iskolai könyvtáraiban dolgozók munkáját is szerették volna segíteni, hogy ötleteket nyújtsanak nekik, mivel hozhatják meg a tanulók kedvét az olvasáshoz.


084_0_t 084_1_t 084_2_t 084_3_t
084_4_t 084_5_t 084_6_t
Vissza