Nagy utazás (képgalériával)2016. január 18. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/4072_0_300.jpgFöld körüli utazásra invitálta az érdeklődőket a Városi Könyvtár. Az intézmény „Világjárók” elnevezésű előadássorozatának legutóbbi vendége Losonczi Róbert volt, aki úti élményeit osztotta meg a hallgatóságával. A járdánházi születésű fiatalember vetítéssel illusztrálta előadását, fotóit pedig egy kiállítás keretében láthatta a közönség.

Élményeiről mesélt szép számú közönségének Losonczi Róbert, aki 64 nap alatt járta be a Földet. Az utazás során 7 ország 24 városát érintette mintegy 75 ezer kilométert hagyva a háta mögött. Az út java részét repülővel és busszal tette meg, de az országok sajátosságaihoz, és terepviszonyaihoz igazodva számos más közlekedési eszközt is igénybe vett. Eredetileg Ausztrália és Új-Zéland volt az úti cél.

„Úgy terveztük meg, hogy ha már elmegyünk Ausztráliáig, akkor is ugyanannyiba kerülne a visszafele út, mintha a másik irányba haladnánk tovább és akkor elmondhatnánk, hogy megkerültük a Földet. Tehát egy ilyen apró ötletből származott mindez és semmivel sem került többe” - fogalmazott Losonczi Róbert.

Losonczi Róbert nem egyedül utazott. Hollósi Tiborral Pécsen ismerkedett meg, és közös szenvedélyük, a utazgatás sarkalta őket arra, hogy együtt induljanak el világot látni. Mindössze 1,5 hónap alatt szervezték meg Föld körüli útjukat.

„Már gyerekkoromban is nagyon szerettem volna ezeket a helyeket végigjárni, ahol mi voltunk. Hogy ez beteljesülhetett, az számomra mindennél többet ér. Amikor ilyen utakról hazajövünk, rögtön felvetődik a kérdés, hogy akkor mikor mehetünk újra, vagy esetleg megint ugyanoda, ugyanarra a helyszínre visszatérni” - mondta Hollósi Tibor.

Losonczi Róbert fotókon is megörökítette élményeit. Ezek egy részét az előadását kiegészítő vetítés során, más részét pedig a tablókra kihelyezve láthatta a közönség. A nagy utazás előkészületeiről, a konkrét helyszínekről több is kiderül az Ózdi Városi Televízió kedd esti Kaleidoszkóp című műsorából.


072_0_t 072_1_t 072_2_t 072_3_t
072_4_t 072_5_t
Vissza