Költői hitvallás (képgalériával)2015. november 19. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/3888_0_300.jpgA szülőföld és az anyanyelv kapcsolatát bemutató irodalmi estet rendeztek a Városi Könyvtárban. Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló programsorozat egyik állomása volt. A rendezvényen Kányádi Sándor versekben megfogalmazott gondolatai hangzottak el előadóművészek tolmácsolásában.

A „Szülőföldünk, édes anyanyelvünk” címet viselő előadássorozat több észak-magyarországi település után városunkba is eljutott. A magyar költők és írók vallomásait népszerűsítő program célja az irodalmi értékek közvetítése. Ennek részeként Ózdon Kányádi Sándor líráját ismerhette meg a helyi közönség. A költő a nemzeti identitásért folytatott harc egyik legjelentősebb szószólója. Jónás Zoltán előadóművész és Dinnyés József daltulajdonos versben és zenében hozta el Kányádi gondolatait az ózdi közönség számára.

„Egy rendkívül átgondolt, egy rendkívül pontosan fogalmazó, a jelenünket és a múltunkat rendkívüli módon ismerő költőről van szó, én nagyon elfogult vagyok vele szemben, személyes ismeretség okán is, kölcsönösen nagyon szeretjük, becsüljük egymást, és nagyon büszke vagyok rá, hogy nekem ez megadatott” - fogalmazott Jónás Zoltán, előadóművész.

Az irodalmi esten nemcsak szavalatokat, hanem megzenésített verseket is hallgathatott a közönség. Dinnyés József már hosszú évtizedek óta baráti kapcsolatot ápol Jónás Zoltánnal, így ennek köszönhetően született meg a mostani együttműködésük is.

„A zeneszerzők között én vagyok talán az egyetlen, aki nem a zenéjét éneklem meg a versnek, hanem a verset énekelem. És ezért a verssel legalább annyit foglalkozom, mint a költő, amikor megírta a művet. Nekem újjá kell szülnöm azt a verset azokkal a magyar nyelvi jellegzetességekkel, amely később a zenét jellemzi” - mondta Dinnyés József, daltulajdonos.

Jónás Zoltán, előadóestje szinte monodrámaként hatott, versekben megfogalmazott nagy kérdésekkel gondolkodtatta el közönségét. A közel egyórás szerkesztett műsor alatt a hallgatóság bepillantást nyerhetett Kányádi Sándor életművébe, keresztmetszetet kapva költői hitvallásáról.


888_0_t 888_1_t 888_2_t 888_3_t
888_4_t 888_5_t 888_6_t
Vissza