Kitekintő (képgalériával)2015. november 13. (péntek) 19:25 - Kultúranews/3872_0_300.jpgArló volt a főszereplője a Városi Könyvtár legutóbbi rendezvényének. A Kitekintő – avagy Ablak a térségre elnevezést viselő előadássorozat 13. állomásának vendégeként mutatkozott be a település. A 4000 főt számláló község történelmi múltját, hagyományait és értékeit is megismerhették az érdeklődők.

Szépszámú érdeklődőt vonzott az a könyvtári rendezvény, amelyen Arló mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az Ózdi Városi Könyvtár több évre visszanyúló programsorozatának célja, hogy átfogó képet nyújtson a környező települések életéről, hagyományaik ápolásáról, kulturális értékeikről. Dr. Vámos Istvánné  polgármester elmondta, hogy Arló is bővelkedik ilyen kincsekben, és azt szeretnék, ha ennek híre eljutna messzebbre is.

„Arlót már az 1300-as évektől jelölik. A régi elnevezése szerint orilu néven, ami a kutatások szerint a sas szóból eredeztethető. Azért is vált a sas a jelképünkké, mert meghonosítja azt az érzést, amely a településünkön mindmáig érezhető. A sas ereje az orilu szóból is levezethető, és a heraldikai kutatások alapján ez a név illik a sas elnevezéshez” - mondta dr. Vámos Istvánné, Arló polgármestere.

A polgármester asszony elmondta, hogy településük 1910-től viseli az Arló nevet, ám az itt élők mindmáig Kisfalu és Nagyfalu elnevezéssel utalnak a két településrészre. A  történelmi múlt felelevenítése után a község jelenét ismerhették meg az érdeklődők. Ebben Tengely Katalin a település könyvtárosa nyújtott segítséget.

„Tízezerkétszáz körül van a könyvállományunk. Most úgy néz ki, hogy nagyselejtezés előtt állunk, mert a könyvtárunk a nyilvános könyvtárak listáján volt, és most átkerül a KSZR-be. Most elég sok könyv lesz, amit nekünk le kell selejtezni, viszont a Márai programon belül már ötödik alkalommal kaptunk könyveket” - fogalmazott Tengely Katalin.

A program részeként bemutatkoztak a település kultúrcsoportjai és civilszervezetei is.
Az Arlói Közéletért és Kultúráért Egyesület képviseletében érkező néptánccsoport műsorral kedveskedett az egybegyűlteknek. Rajtuk kívül jelen volt a helyi népdalkör, a nőklub, valamint a Kézműves Ház termékeit is megtekinthették az érdeklődők egy alkalmi kiállítás keretében.


872_0_t 872_1_t 872_2_t 872_3_t
872_4_t 872_5_t 872_6_t 872_7_t
872_8_t 872_9_t 872_10_t 872_11_t
872_12_t
Vissza