Főnix madár (képgalériával)2015. november 5. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/3844_0_300.jpgOrbán Piroska legújabb könyvét mutatták be a Városi Könyvtár nagytermében. „A Főnix madár” címet viselő kötet már a tizenhatodik az ózdi írónő regényeinek sorában. A könyvbemutató résztvevői a személyes találkozáson túl megismerhették az alkotó életútját, művei születésének körülményeit és lehetőségük nyílt arra is, hogy feltegyék kérdéseiket az írónőnek.

20 éves írói munka, 16 regény és több verseskötet. Röviden talán így összegezhető Orbán Piroska alkotói tevékenysége. A „Főnix madár” című regénye, amelyből a lágerek világa is megismerhető, két év alatt született meg, hosszú kutatómunka eredményeképpen. Ez a műve is - csakúgy mint az előzőek – az emberi küzdelmekről, és a nagy kihívásokról szól.

„Egy írónak tele van az agya történetekkel, de nemcsak az írónak, az olvasóknak is. Csak az író egy kicsit színesebb ember és felnyitja a leülepedett történeteit és ezt adja elő könyv formájába” - mondta Orbán Piroska.

A könyvbemutatón az írónő beszélgetőpartnere Kerékgyártó Mihály nyugdíjas pedagógus, újságíró volt, aki megismerkedésük személyes élményét is megosztotta a az érdeklődőkkel. Orbán Piroska legújabb művére sokan voltak kíváncsiak, főként barátok, ismerősök, alkotótársak ültek a hallgatóság soraiban. Közülük néhányan már olvasták is a regényt.

„A könyv az gyönyörű szép élményt nyújtott, és valóban én vagyok az a szerencsés olvasó, aki már kaptam egy példányt a Pirikétől, elolvashattam. Egy családról szól tulajdonképpen, nem vállalkozom az egésznek a tartalmát elmondani, hanem csak annyit tudok mondani, hogy egy család széthullásáról és a küzdelmeiről szól, de gyönyörű szépen van leírva” - nyilatkozta Gyulai Mihályné.

Orbán Piroska nyugállományba kerülése idején kezdett neki az írásnak. Unokája biztatására kezdte el használni a számítógépet, ami nagyban megkönnyítette munkáját. Napjai nagy részét az alkotás folyamata teszi ki, az hogy papírra vesse gondolatait. A könyvbemutatón egy saját versével is megörvendeztette hallgatóságát.


844_0_t 844_1_t 844_2_t 844_3_t
844_4_t 844_5_t
Vissza