A nádor asszonyai2015. október 9. (péntek) 19:00 - Kultúranews/3758_0_300.jpgUgron Zsolna volt a Városi Könyvtár író-olvasó találkozójának vendége. Az erdélyi születésű szerző televíziós újságíróként dolgozott, mielőtt első kötete megjelent. Azóta már egy történelmi regénytrilógia első két darabját is megírta. Egyik műve az érettségi tételek között is szerepel a József Attila Gimnáziumban.

Idén már tizedik alkalommal hirdették meg az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatát. Ehhez ezúttal is csatlakozott a Városi Könyvtár, ahol hétfőtől egészen vasárnapig változatos programokkal várják az érdeklődőket. Csütörtökön délután Ugron Zsolna volt az intézmény vendége, aki egy író-olvasó találkozóra érkezett Ózdra.

„Amikor ilyen összetett programsorozatot szervezünk, akkor mindig igyekszünk minden korosztályt megszólítani. Ugron Zsolna a felnőtt korosztálynak szól, bár lesznek itt diákok is. Ilyenkor igyekszünk olyan írót meghívni vendégnek, akinek a könyvei úgymond fogynak a könyvtárban, tehát akiről látjuk, hogy keresett és érdeklődnek iránta” - nyilatkozta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A kolozsvári születésű írónő 1989-ben települt át családjával Budapestre, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Ezt követően fordult a televíziózás felé, két nagy hazai csatornánál is dolgozott. Szerkesztett többek közt hírműsorokat, de foglalkozott bel- és külpolitikai témákkal, valamint szórakoztató műsorok készítésével is. Első regénye 2010-ben jelent meg. Az Úrilányok Erdélyben hamar népszerű lett, így azt egy történelmi regénysorozat követte.

„Soha nem voltak írói ambícióim, sokáig televíziós újságíró voltam. Amikor elkezdtem írni a könyvet, az Úrilányok Erdélyben című első kötetemet, akkor Erdélyben éltem egy kis faluban, ahol mindenféle mást csináltam, de nem írtam. Épületeket újítottam fel, amit sokan csináltunk együtt. Egy idő után azt éreztem, hogy szeretnék valami olyasmit csinálni, ami csak az enyém” - mondta Ugron Zsolna, író.

Az író-olvasó találkozón Tuzáné Mák Zsuzsanna, a József Attila Gimnázium tanára beszélgetett Ugron Zsolnával. Az érdeklődők betekintést nyerhettek az írónő életébe, és jobban megismerhették alkotásait is. A közönség soraiban gimnazisták is helyet foglaltak, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a történeteket. Nekik egyébként tanulmányaikat is segítette ez a beszélgetés, ugyanis az intézményben a szóbeli érettségi tételek közé is bekerült Ugron Zsolna történelmi trilógiájának egyik kötete.

Vissza