Ózdi természetjárók (képgalériával)2015. október 7. (szerda) 19:00 - Városnews/3749_0_300.jpgFolytatódott a Városi Könyvtár Világjárók címet viselő rendezvénysorozata. Ezúttal az Ózdi Természetjárók Köre mutatkozott be. Az érdeklődők nemcsak az egyesület történetét ismerhették meg, hanem a közelmúltban megrendezett túrákba és kirándulásokba is bepillantást nyerhettek.

A Városi Könyvtárban már többéves múltra tekint vissza a Világjárók címet viselő előadássorozat. A legutóbbi állomás az Országos Könyvtári Napok programjába illeszkedett. Ezúttal az Ózdi Természetjárók Köre mutatkozott be. Az egyesület több évtizedes múltra tekint vissza, hiszen már 1945 előtt is voltak természetjárók városunkban. Az érdeklődőknek Wenzel Péter tartott történeti áttekintést, majd a kör jelenlegi helyzetéről is beszélt.

„Jelenleg körülbelül nyolcvan fő a tagok száma. Egynapos és többnapos, belföldi és külföldi túrákat is csinálunk. Minden hétfőn van klubnapunk, ahol összejövünk és megbeszéljük az előző hét túráit és a következő hét programját és aztán ezt propagáljuk” - nyilatkozta Wenzel Péter, az Ózdi Természetjárók Körének vezetője.

A bemutatkozó rendezvényen a természetjáró kör több tagja is előadást tartott. Tóthné Hangonyi Gréta a Kohász Kék Teljesítménytúra eredetéről beszélt. Elmondta, hogy ezt a túrát idén augusztusban is megtartották, és kissé meglepő módon éppen a teljes, százharminc kilométeres távnak vágtak neki a legtöbben, nem pedig a rövidebb szakaszoknak.

„A hetvenes években kialakították az útvonalat, Miskolc és Salgótarján között, Ózd érintésével. Ez jelvényszerző mozgalomként működött. Ennek az útvonalnak a harmincéves évfordulóján egy salgótarjáni fiatalemberben felötlött, hogy egyetlen napon járja végig, akinek kedve van. Ezt teljesítménytúra keretében rendezzük meg” - mondta Tóthné Hangonyi Gréta, bronzjelvényes túravezető.

Az érdeklődők nemcsak a természetjáró kör múltját ismerhették meg. Szó volt azokról a gyalogos túrákról, valamint egy- és többnapos buszos kirándulásokról, amelyeken a közelmúltban vettek részt a klubtagok. Ahogy az előadások során elmondták, az évek során az ország területének jelentős részét bejárták, és minden alkalommal életre szóló élményeket szereznek.


749_0_t 749_1_t 749_2_t 749_3_t
749_4_t 749_5_t 749_6_t 749_7_t
749_8_t 749_9_tVissza