Népmese napja2015. szeptember 30. (szerda) 19:00 - Kultúranews/3725_0_300.jpgTöbb mint száz diák ünnepelte a Népmese napját a Városi Könyvtárban. Az intézmény a kezdetektől csatlakozott a Magyar Olvasástársaság kezdeményezéséhez, amely Benedek Elek születésének évfordulóját a Népmese napjaként tartja számon. A meghívott vendég ezúttal Fabók Mariann volt, aki székely mesékkel varázsolta el a gyerekeket.

Benedek Elek életének rövid ismertetésével kezdődött el a népmese napi program a Városi Könyvtárban. A székely származású mesegyűjtő születésnapja 2005 óta a Népmese napja egyben. A cél, hogy a könyvtárosok, óvónők, pedagógusok és a meseszerető gyerekek, felnőttek, ezen a napon mondjanak el egy-egy népmesét. A kezdeményezéshez a kezdetektől fogva csatlakozott az ózdi könyvtár is.

„A népmese rendkívül fontos a gyerekeknek. Nem szabadna véleményem szerint gyerekeknek úgy felnőnie, hogy nem mondanak neki mesét, nem hallanak mesét. Mindenféle szempontból segíti a gyerekek fejlődését, szókincsét, rendkívül sok jótékony hatása van" - fogalmazott Császár Éva, gyerekkönyvtáros.

Csodák szerencsére akkor is vannak, ha nem hiszünk bennük - vallja Fabók Mariann, a Városi Könyvtár mai vendége. A Miskolci Nemzeti Színház művésze egy véletlen folytán kezdett el bábozni, de az élmény olyan intenzív volt, hogy bábmester lett. 2009-ben mutatta be első önálló vásári bábjátékát. Azóta járja az országot. Műsoraiban ötvözi a mesemondást, bábozást és a népi éneklést, így hoz létre egy újszerű, humoros játékot, amely szigorúan követi a mesék ősi mondanivalóját. A Városi Könyvtárban több mint száz általános iskolás várta, akiknek székely népmeséket hozott.
 
„Ami a székely népmeséknek a különlegessége, hogy a székely humornak van egy nagyon sajátságos formája, azt közvetíti ez a mese is. A székely embereknek igen jó humoruk van, olyan agytekervényeik vannak, hogy mire végigmondja az ember, akkor az óriási csattanón muszáj nevetni, hiszen egyszerűen remek humorérzékük van a székely embereknek" - mondta Fabók Mariann, bábmester, mesemondó.

A székely menyecske és az ördög című mesét az ózdi iskolák negyedik-ötödikes tanulói nézték meg. Akadt olyan osztály, amelynek tanulmányaihoz szervesen kapcsolódott a téma, hiszen a székely tréfákat veszik éppen.

Vissza