Játékos történelem (képgalériával)2015. szeptember 20. (vasárnap) 10:46 - Kultúranews/3689_0_300.jpgA hagyományoknak megfelelően idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaihoz a Városi Könyvtár. Az intézmény már a kezdetektől részt vesz az országos rendezvénysorozatban. A gyermekeket és a felnőtteket egyaránt érdekes programokkal várták, a központi témát ezúttal a földbe zárt kincsek jelentették.

A Városi Könyvtárban már egészen péntek délutántól várták a gyerekeket. A pizsamapartyra már három órától beköltözhettek, hamarosan pedig az első feladatokat is megkapták. Hasonló rendezvénynek már három éve ad otthont az intézmény, a Kulturális Örökség Napjához pedig 1999-től minden esztendőben csatlakoznak.

„Könyvtárunk már a kezdetektől részt vesz ebben a nagy, országos rendezvénysorozatban. A kulturális örökség napjait minden év szeptemberében szokták megrendezni országszerte. Ilyenkor az ország természeti, építészeti és kulturális örökségeire szeretnék felhívni az érdeklődők figyelmét” - nyilatkozta Findura Judit, gyermekkönyvtáros.

A központi téma minden évben más, idén a földbe zárt, rejtett kincsek köré épült a pizsamaparty, amelyre főként felső tagozatos diákok érkeztek. A régészethez kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. Képeket párosítottak, majd a régész híradó során egy meghatározott szöveget kellett úgy továbbadniuk a csapattársaknak, hogy a végén az utolsó csapattag is a lehető legpontosabban idézze fel az eredeti mondatokat.

„Nagyon jók voltak, nem volt annyira túl nehéz. Kellemes volt, hogy szórakoztatott is, és közben még tanultunk is” - mondta Holló Viktor.

Ezt követően kincsvadászatra indultak a diákok, akiknek különböző elrejtett leleteket kellett megtalálniuk. Sötétedés után elemlámpával kalandoztak a könyvtárban. Ismert történelmi személyek szellemeit idézték meg. A pizsamaparty a kikapcsolódáson túl a játékos tanulást is szolgálta.

„Szerintem nagyon jó pluszt jelent az iskolás tanulmányaikhoz. Az ötödikesek például éppen az ősemberrel kezdtek. Úgy igyekeztünk összeállítani a feladatokat, hogy valóban érdeklődést felkeltő legyen. Én magam is, amikor elkezdtem az anyagot készíteni, szinte muszáj volt tovább olvasni hozzá, hogy milyen felfedezést hogyan tettek meg régész elődeink” - fogalmazott Császár Éva, könyvtáros.

A programok szombaton is folytatódtak. A gyerekek maguk is készíthettek régészeti leleteket kőgyurmából. A felnőttek pedig megismerhették a könyvtár épületét és szolgáltatásait. Október másodikáig a Föld kincseit bemutató kiállítás is látogatható a folyosókon.


689_0_t 689_1_t 689_2_t 689_3_t
689_4_t 689_5_t 689_6_t 689_7_t

 

Vissza