Értékmentés2015. augusztus 10. (hétfő) 19:00 - Városnews/3560_0_300.jpgÓzd természeti és épített örökségét, kulturális értékeit mentik a nyári diákmunka keretében az Olvasóban és Városi Könyvtárban. A főként középiskolás korosztály elsősorban a helyi gyűjtéseket, antológiákat és Ózdról szóló kiadványokat dolgozza fel.

Digitális adatbázison dolgoznak a diákmunkások a könyvtárban. A város és a környék építészeti, természeti és kulturális értékeit gyűjtik. Pontosabban az ezekről szóló adatokat, információkat rendezik egy Excel táblázatba.

„Nyolc területtel kapcsolatban gyűjtik a gyerekek a városban fellelhető értékeket, ide tartozik természetesen a kultúra, az egészséges életmóddal kapcsolatos területek és még további hat terület, ezekről a területekről gyűjtik a gyerekek a város értékeit a könyvtárban fellehető dokumentumokból" - nyilatkozta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A digitális adatbázis alapját olyan Ózdról szóló könyvek adják, mint például a Lakóhelyünk Ózd, vagy A dalárdától az Ózdi Város Vegyeskarig című művek. A kulturális örökségek mellett a város építészeti örökségét is vizsgálják.

Az értékmentés alapjait a már több éve folyó digitalizációs projekt inspirálta, ahogyan Jakab Krisztina fogalmazott, nagyon fontos, hogy a városban fellelhető értékek egy adatbázisban is könnyen hozzáférhetővé váljanak, ebben nyújtanak nagy segítséget a diákok.

A nyári diákmunka még bő két hétig tart, és a 16-24 éves korosztály számára biztosít pénzkereseti forrást. Idén több mint kétszáz fiatal élt ezzel a lehetőséggel, ők a város hat intézményében dolgozhattak: egészen a fizikai munkától kezdve az irodai adminisztrációig.

Vissza