Balatoni nyár (képgalériával)2015. június 16. (kedd) 19:00 - Kultúranews/3390_0_300.jpgTizenkét ózdi diák utazhat a Balatonra, egy sikeres versenynek köszönhetően. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár vetélkedőjén összesen tizenhét helyi csapat indult el, közülük kerültek ki azok a tanulók, akik közös nyaraláson vehetnek részt. A vetélkedő témája az irodalom, és a könyvtár volt, célja pedig, hogy minél több gyerekkel megszerettessék az olvasást.

Milyen lesz a könyvtár a jövőben? Hogyan fogunk olvasni, lesznek-e könyvek, és hogyan működik majd a kölcsönzés? Ezt a témát kellett feldolgozniuk alsós diákoknak a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár irodalmi vetélkedőjének második fordulójában.  

„Arról szólt, hogy 2065-ben nem akarnak jönni a gyerekek könyvtárba, aztán megszerettetjük velük az olvasást, és nemcsak azért jönnek be, hogy a számítógéppel játszanak" - mondta Snóbel Sára.

A megyéből a legtöbb csapat Ózdról indult. Közülük harmadik, negyedik, és nyolcadik helyen végeztek a diákok. A történeteket saját fantáziájuk alapján írták meg.

„Otthon elkezdtem írni, és eszembe jutott egy jó történet, leírtam. Behoztuk másnap ide, elfogadták és begyakoroltuk" - nyilatkozta Maár Martin.

Az irodalmi verseny még tavasszal indult. A gyerekeknek két írásbeli fordulót kellett sikerrel venniük ahhoz, hogy bejussanak a döntőbe. Ott a Bolyky Tamás, és az Újváros Téri Általános Iskola diákjai szerepeltek a legjobban, így ők utazhatnak a Balatonra.

„Nagyon sokat készültünk. Nehéz volt a szóbeli is, a két első forduló is jól sikerült szerintem. Úgyhogy örülünk, hogy mehetünk" - mondta Kónya Boglárka.

A felkészülésben a diákok pedagógusai, a könyvtárosok, és a szülők is segítettek. Császár Éva a kezdetektől részt vett a vetélkedőben, azt mondja, az idei verseny sokkal nehezebb volt, mint a tavalyi. A gyerekek a döntő előtti utolsó hétben minden nap ott készültek a könyvtárban.

„Nagy-nagy boldogság volt látni, mikor a gyerekek leültek, és belefeledkeztek a könyvekbe. Én le is fényképeztem őket, mert olyan volt, mint a réges-régi szép időkben, mikor még tele volt a könyvtár gyerekekkel. Nagyon szépen nézegették, olvasgatták, megbeszélték, értelmezték a történeteket" - fogalmazott Császár Éva, könyvtáros.

A verseny fődíját, a balatoni nyaralást az első nyolc helyezett csapat nyerte meg. Ózdról tizenketten mehetnek júliusban Balatonmáriafürdőre. A gyerekek ezt várják a legjobban, de mást is hasznosnak éreztek a versenyen. A zsűri elnöke ugyanis Bosnyák Viktória, író volt, akit személyesen megismerhettek.


390_0_t 390_1_t 390_2_t 390_3_t
390_4_t 390_5_t 390_6_t 390_7_t

 

Vissza