Csernelyi bemutatkozó2015. június 9. (kedd) 19:00 - Kultúranews/3363_0_300.jpgHatalmas érdeklődés mellett mutatkozott be Csernely a Városi Könyvtárban. A Kitekintő-Ablak a térségre sorozatban a falu múltjáról, jelenéről és jövőbeli elképzeléseiről is hallhatott a közönség. A Könyvtár helyismereti programjának ez már a tizenötödik állomása volt, amellyel az Ünnepi Könyvhét ózdi rendezvényeit is lezárták.

Soha nem látott számú nézősereg várta Csernely bemutatkozását a Városi Könyvtárban. Az érdeklődők csak pótszékeken fértek el, de így is majdnem szűkösnek bizonyult a rendezvényterem. A látogatók immár tizenötödik alkalommal ismerkedhettek meg a környék településeivel.

Borsodi László, a település polgármestere ismertette a fő tudnivalókat Csernelyről. Az Upponyi-hegységtől délnyugatra, a Csernely-patak völgyében elhelyezkedő terület, Ózdtól 11 kilométerre, az Egerbe vezető közút mentén található. A közel nyolcszáz fős falu korabeli emlékek szerint már a honfoglaláskor is létezett, a XVII. században pedig már a környező községek központja volt. A polgármester szerint nagy lehetőség a településnek a Kitekintőn való bemutatkozás, hiszen, bár közel van Ózdhoz, mégis kevesen ismerik nevezetességeit.

„Elsősorban szeretnénk bemutatni magát a történetet, a Sturmann Kastélyt, a Római Katolikus templomot, és az egyéb rendezvényeket, amelyeket minden évben meg szoktunk tartani. Kiemelkedő a Derelye és Tulipánfesztivál, amelyet már két éve megtartottunk, nagyon nagy sikere volt, és többször kaptunk már felkérést Ózd városától is, hogy segítsünk a programok megszervezésében" - mondta Borsodi László, Csernely polgármestere.

A településen működik egy szabadidőpark is, ezt Darvainé Vincze Tünde mutatta be. Itt a kikapcsolódás mellett az ősmagyar hagyományok népszerűsítése is fontos cél. Ehhez kapcsolódóan egy kiállítást is bemutattak arról, hogyan éltek, ruházkodtak őseink.

„A gyerekeknek kedvenc helye a fából készített népi játszótér, valamint az íjászpálya, ahol mindenkinek lehetősége van kipróbálni az íjászatot. Fő látványosságunk a korhűen berendezett jurta, melyben elénk tárulnak őseink mindennapjai" - nyilatkozta Darvainé Vincze Tünde.

A programon volt, aki saját versét szavalta el a faluról, és bemutatkoztak a település óvodásai is, akik egy vásári jelenetet adtak elő. A csernelyi kitekintés a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok ózdi rendezvényeinek zárása volt.

Vissza