Mesés irodalom (képgalériával)2015. június 4. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/3343_0_300.jpgVíg Balázs volt a Városi Könyvtár vendége. A meseregényeiről ismert író nemcsak olvasott a diákoknak, be is vonta őket a Puszirablók című kötete cselekményébe. Az iskolások mesehősökké változhattak, és azt is megtudhatták, miért sms-ezik egy kalózkapitány. Az író-olvasó találkozóval a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyerekkönyvtári Napok országos rendezvénysorozatához csatlakozott az intézmény

Kalózkapitánynak öltözve érkezett Víg Balázs az író olvasó találkozóra. A Városi Könyvtár dísztermében a 48-as úti iskola, a Vasvár Úti Általános, és a Petőfi úti intézmény diákjai várták. A rendhagyó irodalomórába az első perctől kezdve bevonták a gyerekeket, akik számára nem várt izgalmakkal indult a program.

Víg Balázs első novellája 2005-ben jelent meg. Később meseregényeket kezdett írni. A Három bajusz gazdát keres, és a Rettegő fogorvos a gyerekek kedvence lett.  A harmincegy éves író azóta járja az országot, Ózdon is többször találkozott már a gyerekekkel. Most a Puszirablók című kötetét mutatta be nekik. Azt mondja ma már nem furcsa ötvözni a klasszikus mesehősöket a modern élet szereplőivel és kellékeivel, hiszen a kicsik számára kézelfoghatóbbak azok a dolgok, amelyekkel minden nap találkoznak.  

„Most már nem igazán érdemes egy mesében mondjuk egy postagalambot szerepeltetni, bármilyen aranyos figura is lenne ő, hiszen a gyerekek már kiskoruktól kezdve sms-eznek, vagy telefonálnak. Mindenképpen jó, hogy ha megjelenik egy ilyen mesében. Ugyanakkor ez nem lehet öncélú, hiszen Szeretke hercegnő ebben a történetben be fog járni egy fejlődési ívet, és még az is kiderül, hogy ez a Kalózkapitány azért sms-ezik, mert szerethiányos Kalózkapitány" - mondta Víg Balázs, író.

Szeretke hercegnő és a Kalózkapitány története az Ünnepi Könyvhét keretében jutott el a diákokhoz. A Városi Könyvtár minden évben csatlakozik az országos programsorozathoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára.

„Ezen a héten próbálják a könyvtárak, és mindenki, aki a könyvvel foglalkozik, összehozni a szerzőket, a könyveket bemutatni, az írókat, alkotókat megismertetni az olvasókkal, illetve természetesen az olvasás népszerűsítése is cél ezeken a napokon" - nyilatkozta az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője, Jakab Krisztina.

A Könyvhét keretében az intézmény csatlakozik az Ózdi Napok hétvégi programjaihoz, és folytatódik a Kitekintő- Ablak a térségre sorozat is, amelyben Csernely mutatkozik majd be.


343_0_t 343_1_t 343_2_t 343_3_t
343_4_t 343_5_t 343_6_t
Vissza