Roma kultúra (képgalériával)2015. június 3. (szerda) 19:00 - Kultúranews/3341_0_300.jpgTizedszer rendezték meg a Cigány Népismereti vetélkedőt a városban. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola rendezvényére nyolc iskola csapata érkezett Bánrévétől Hangonyig. A városi könyvtárban a cigányság történetéről, kultúrájáról adtak számot a résztvevő diákok.

Egy évtizede rendezi meg a műveltségi vetélkedőt a város katolikus iskolája. A jubileumi rendezvényre rekord számú csapat jelentkezett. A város általános iskolái mellett a kistérség intézményei is jelen voltak 5-5 fős csapataikkal. Érkeztek versenyzők Bánrévéről, Hangonyból és Farkaslyukból is. A farkaslyuki csapat az előző két évben aranyéremmel távozott a versenyről, az idei reményüket is tükrözi névválasztásuk.

„A hit és remény lett a nevünk, és ez azért lett mert benne van a cigány himnuszban is örök csavargók vagyunk, és mindig ott él bennünk a remény, hogy jobb lesz" - mondta Harkály Éva, tanuló.

Kocska Ágnes igazgató, a rendezvény szervezője elmondta, a vetélkedő a gyermekek számára is óriási kihívást jelent, az iskolák körében pedig egyre népszerűbb ez a verseny.
 
„Az ez évi rendezvény abban különbözik talán a tavalyitól a jubileumtól eltérően vagy amellett, hogy a Renovabis Iskolafejlesztési Alapítvány, ez egy német keresztény alapítvány egy nagyon szép összeggel támogatja a mai rendezvényt, ezért sikerült egy zenekart is meghívnunk, akik a zsűri döntésének szünetében hangszerbemutatót és egy kis koncertet adnak a gyerekeknek. Az ez évi fő díjunk egy egésznapos egri kirándulás teljes költsége" - nyilatkozta Kocska Ágnes, igazgató.

Ahhoz, hogy a gyerekek elindulhassanak a versenyen, előzetesen a cigányság és a vallás kapcsolatát kellett feldolgozniuk. A beérkezett alkotásokat nemcsak a zsűri láthatta, az Egri Főegyházmegye vándorkiállításának a része is lesz majd. A feladatok között volt például műveltségi totó, és a cigánysághoz kapcsolódó használati tárgyak felismerése.

A vajda és a cigány férfiak is hordták ezt a kalapot, ez fontos kalap volt számukra, és az oláh cigányok is hordják mai napig is.

A 10. Ózdi Kistérségi Cigány Népismeret vetélkedő az idén is eredményesen zárult. A versenyt a II. János Pál Katolikus Iskola Romungrók csapata nyerte, másodikok a Farkaslyuki, harmadikok pedig az Árpád Vezér Úti Általános Iskola diákjai lettek.


341_0_t 341_1_t 341_2_t 341_3_t
341_4_t 341_5_t 341_6_t 341_7_t
341_8_t 341_9_t 341_10_t
Vissza