Nepáli élmények2015. május 21. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/3297_0_300.jpgNepál volt a témája a Világjárók sorozat legutóbbi előadásának. A Városi Könyvtár szervezésében ezúttal Pető János tartott vetített képes élménybeszámolót második nepáli túrájáról. A hegymászó társaival csaknem egy hónapot töltött a Himalája hegyvonulatain. Útjukat a feszített túratempó, és természeti katasztrófa is nehezítette.

Pető János már járt egyszer Nepálban, mégis azt mondja, az ismeretlen vonzotta benne. Rengeteg olyan dolog volt ugyanis, amit első útja során nem tudott megtapasztalni. A Városi Könyvtár Világjárók sorozatában most képekkel színesítette élménybeszámolóját.

Társaival most közel egy hónapot töltött Nepálban, ebből huszonöt napot a Himaláján. Három magashegyi túrát kötöttek össze, szinte pihenés nélkül teljesítették az útvonaltervet. A hegymászó azt mondja, ez már önmagában nagy kihívás, mégsem ez volt az egyetlen nehézség.

„Két ötezer méter fölötti hágón is át kellett keljünk, és pont mielőtt kiutaztunk volt egy nagyon komoly vihar, ami sajnos több emberéletet követelt. Annak a viharnak a nyomai még ott voltak a hegyen, ahol egyébként ezeken a hágókon normál esetben ötezer méter körül még nincs hó" - mondta Pető János, hegymászó.

A Városi Könyvtár immár Világjárók sorozatának ez már a tizenötödik állomása volt. A rendezvény mindig nagy érdeklődésre tart számot, sokan kíváncsiak a kalandozók élményeire.

„Célunk tulajdonképpen az, hogy aki nem tud eljutni ezekre a helyekre ő is világot láthasson, hacsak képzeletben is, de megláthassa azokat a természeti szépségeket, más emberek világát ezeken a helyeken" - fogalmazott Csörgőné Csépányi Krisztina, könyvtáros.

A beszámolón szóba kerültek a közelmúltban több ezer halálos áldozattal járó földrengések is, amelyek Nepálban pusztítottak. Pető János szerint a természeti katasztrófa miatt az ottani túrázás is nagyon nehézzé vált, de bízik abban, hogy a turistautakat is hamarosan helyreállítják.

Vissza