Feketén fehéren2015. május 12. (kedd) 19:00 - Kultúranews/3259_0_300.jpgHajléktalan volt, majd ápoló lett, harminc évig fényképezte a betegek életét, később negyven éves naplóiból írt könyvet – Kiss Sándor volt a vendége a Városi Könyvtárnak. A budapesti amatőr író az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör szervezésében érkezett városunkba, hogy bemutassa legújabb kötetét. A könyvbemutatót fotókiállítás, és zenei részletek is színesítették.

A magyarok világhimnuszával kezdődött az ünnepélyes könyvbemutató a Városi Könyvtár dísztermében. Az Ózdi Szívek Énekegyüttes előadása után az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör szervezésében bemutatták Kiss Sándor: Mammut: Feketén-fehéren című könyvét. Az amatőr írókat már több mint húsz éves ismeretség fűzi Kiss Sándorhoz, annak idején az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetségében találkoztak.

A Feketén-fehéren című könyv valójában naplóbejegyzések összegzése. Kiss Sándor 1967 és 70 között írt feljegyzései véletlenül kerültek elő a közelmúltban. Az író úgy gondolta, hogy a családról, iskoláról, fiatalkorról írt naplók ma is aktuálisak lehetnek, ezért egy könyvbe foglalta össze őket. Fontos része volt az életének akkoriban a galeri, ami egy tizenévesekből álló csoport volt.

„Prominens galeri tag voltam. A semmittevés volt sajnos az egyik tevékenységünk. Eléggé nagyon hatottunk egymásra. Eléggé antiszociális magatartást tanúsítottunk. Az hozta az életembe a döntő fordulatot, hogy valaki bevitt az Országos Elmegyógyászati Intézetbe ápolónak, és ez gyökeresen megváltoztatta az életemet. Úgy éreztem akkor, hogy életcélom van" - fogalmazott Kiss Sándor, amatőr író.

Az intézetben nemcsak ápolóként dolgozott, harminc évig fényképezte is a betegek életét. Ezekből, és az évtizedek alatt készült egyéb fotóiból kiállítást is bemutattak a könyvtárban. Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjai részleteket olvastak fel a most megjelent könyvből, az Ózdi Szívek Énekegyüttes pedig zenei betétekkel színesítette a programot.

Az írónak egyébként ez már a negyedik kötete volt. Első három rövid füzetét a hajléktalanságról írta, amelyet egy rövid ideig maga is megtapasztalt.

Vissza