Trendhagyó irodalomóra2015. április 17. (péntek) 19:00 - Kultúranews/3181_0_300.jpgCsaknem száz diák vett részt azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet a Költészet napja alkalmából rendeztek a Városi Könyvtárban. A város középiskolásainak a Kávészünet zenekar adott elő megzenésített verseket. A programon nemcsak a költeményeket élvezhették a vendégek, az együttes tagjai beszélgettek is a tanulókkal a költészetről.

Pótszékeken fértek csak el a diákok a Városi Könyvtár dísztermében. Ózd minden középiskolájából érkezett egy-egy osztály a rendhagyó irodalomórára. A Költészet napját hosszú programsorozattal ünnepelte a Könyvtár, ennek része volt a Kávészünet zenekar műsora.

A Kávészünet tíz éve alakult, akkor a két fiatal hobbiból kezdett el zenélgetni. Már akkor kedvenc verseiket énekelték. Öt éve járják az országot, elsősorban a diákoknak viszik el a zenés költeményeket. A Trendhagyó irodalomórának elkeresztelt műsorban nemcsak énekelnek a fiúk, beszélgetnek is a tanulókkal a versekről és a költészetről. A közös éneklés is része a programnak.

„Amikor elkezdtük ezt az egészet akkor még csak hirtelen, spontán dolog volt. Kinyitottuk a verseskötetet, meg közben gitároztam is, Gyuri zongorázott, és összekapcsolódott a két dolog. De amióta komolyabban foglalkozunk ezzel azóta tényleg megértettük azt, hogy így az irodalmat jobban el lehet juttatni az embereknek, ezért szükségesnek is gondoljuk, hogy mi ezzel foglalkozzunk" - nyilatkozta Németh Ferenc.

A műsor részeként versek is elhangzottak, amelyeket a meghívott diákok szavaltak el. Közülük is sokan szeretik a költők műveit.

„Kiskorom óta nagyon sokat szavaltam, nagyon sokszor vettem részt szavalóversenyeken, és talán segítettek nekem ebben a jó eredményeim" - mondta Fekete Borostyán.

A Kávészünet zenekar irodalmi műsorával járja az országot. Nem titkolt céljuk, hogy a dallamot kapott költemények segítségével könnyebben, és többet tanuljanak verset a diákok.

Vissza