Irodalmi est2015. április 14. (kedd) 19:00 - Kultúranews/3165_0_300.jpg„Volt egy ember” címmel irodalmi estet rendeztek a Városi Könyvtárban. A Költészet napja alkalmából megtartott programon József Attila verseit Jónás Zoltán tolmácsolta. Az intézmény kiemelt ünnepnek tekinti a Költészet napját, és a könyvtárosok célja, hogy a mindennapokban is minél többen olvassanak verseket.

A Költészet napját számos rendezvénnyel ünnepelték a város intézményei, a jeles alkalom több napig témát adott a kulturális programoknak. Zárásként egy irodalmi esttel készült a Városi Könyvtár. A dísztermet megtöltötte a verseket kedvelő közönség. A Költészet napja, amely egyben József Attila születésnapja, 1964 óta ünnep.

A 110 éve született József Attila verseit Jónás Zoltán szavalta el. Az egri előadóművész több száz irodalmi estet töltött már meg a költő műveivel. Azt mondja, kezdetben egyáltalán nem kedvelte József Attilát, mert a gimnáziumban túlzónak találta azt az imádatot, amellyel körülvették. Idősebb korában azonban átértelmezte a költeményeket.

„Miután rájöttem arra, hogy ugyanolyan ember volt, aki ugyanazokkal a gondokkal küszködött, amivel én, akinek olyan hihetetlen emberi érzései voltak az édesanyjához, vagy a vélt vagy remélt szerelmeihez milyen kapcsolat fűzte, és milyen viharos volt az élete, megtaláltam benne az embert, és azóta én vele élek, vele fekszek" - mondta Jónás Zoltán, előadóművész.

Az irodalmi esten a költő kevésbé ismert versei is elhangzottak. Négy csoportra osztva közel harminc költeményt adott elő Jónás Zoltán. Elsőként bemutatkozó verseket hallhatott a közönség, majd az édesanyjához írt költeményeket, és szerelmes verseket szavalt el az előadóművész, valamint érintette a költő megőrülésének időszakát is.  A Városi Könyvtár minden évben kiemelt ünnepként kezeli a Költészet napját, ilyenkor több rendezvénnyel is kapcsolódnak a versekhez.

„A költészet napja nagyon fontos ünnepe nemcsak az intézménynek, hanem az egész magyar népnek, mert kevés verset olvasunk. Ma is igaz az, hogy kevés a vers, keveset olvasunk. Minden napnak azzal kellene eltelnie, hogy legalább egy verset elolvasunk. Erre szeretnénk ilyenkor felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a vers az életünkben" - fogalmazott az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője, Jakab Krisztina.

Jónás Zoltán tapasztalata szerint napjainkban egyre kevesebben olvasnak maguktól verseket, de ha valamilyen módon elviszik nekik a költők üzenetét, szívesen meghallgatják a költeményeket.

Vissza