Költészet napja2015. április 10. (péntek) 19:00 - Kultúranews/3158_0_300.jpgA Költészet napját és a természet ébredését ünnepelték a Városi Könyvtárban. A jeles alkalomból nagycsoportosoknak rendeztek szavalóversenyt. Az irodalmi programmal szeretne hagyományt teremteni az intézmény. A mai megmérettetésre kilenc óvodából tizenhat gyermek érkezett.

Izgatottan várták a kezdést az ünneplőbe öltözött nagycsoportosok a Városi Könyvtár dísztermében. A gyerekek szüleik, óvónőik segítségével, vagy éppen egyedül választottak verset.

„Szalai Borbála: Március. - Miért pont ezt  a verset választottad? - Azért, mert tetszik nekem" - mondta Csikai Mátyás.

A zsűri közben felkészült a pontozásra, és még a verseny kezdete előtt néhány értékelési szempontot is felsorolt. A szép beszéd mellett fontos volt a helyes hangsúlyozás is.

„Az előadói készség nagyon fontos, hiszen már iskolába fognak menni hamarosan. Az életkornak megfelelő választás, hiszen itt nem komoly versekről van szó. A pontos szövegmondás, és nagyon fontos, hogy minden versnek van ritmusa" - fogalmazott a zsűri elnöke, Simon Péterné.

A gyerekek egymást követték a színpadon, és az ismert költők versei mellett volt, aki újdonságot hozott a közönségnek.

„Olyan verset választottam, amit az apukám írt. - Miről szól ez a vers? - A télről meg a tavaszról" - mondta Molnár Máté.

A Városi Könyvtár rendszeresen szervez irodalmi programokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A mai alkalom nem új kezdeményezés, tavaly is számot adtak tehetségükről az ovisok. A dátum sem véletlen, egy jeles alkalmat ünnepelnek a vetélkedővel.

„A mai szavalóversenyünket a Költészet napja alkalmából rendezzük meg. Az idén már második alkalommal szervezünk a város nagycsoportos óvodásainak szavalóversenyt. Ezzel szeretnénk egyfajta hagyományt is teremteni., hogy a gyerekek már a legkisebb korban megszeressék a verseket" - nyilatkozta Findura Judit, könyvtáros.

A versenyre kilenc óvodából érkeztek jelentkezők, összesen tizenhat gyermek szavalt. Tavasz beköszöntével a természet ébredése volt a téma, így ezt a hangulatot idézték fel az ovisok a költeményekben.

Az első helyezett Molnár Máté, a Katona József Úti Óvoda nagycsoportosa lett. Második Mártha Szonja, az Újváros Téri Óvodából, harmadik pedig Katlan Kinga a Mogyorósvölgyi oviból. A legjobb verselők könyvjutalmat kaptak.

Vissza