Végtelen jégmezők2015. április 2. (csütörtök) 19:00 - Városnews/3135_0_300.jpgJégkorszaki körülményekről és az egész emberiség számára fontos munkáról beszélt a Világjárók sorozat legutóbbi előadója. Dr. Nagy Balázs tizenhét éve végez kutatásokat az Antarktiszon, ezekről az expedíciókról mesélt a Városi Könyvtár közönségének. A már hagyományos programsorozat iránt ismét nagy volt az érdeklődés.

Tizennegyedik állomásához érkezett a Városi Könyvtár Világjárók című sorozata. Ez alkalommal a tavaly két évtizedes fennállását ünneplő Na-Túra Hegyi Sport Klubbal közösen szervezték a programot.

Az Antarktiszra utazhattak képzeletben azok, akik ellátogattak a Világjárók legutóbbi előadására. Az ELTE egyetemi docense, és a Földgömb folyóirat főszerkesztője 1998-ban járt először a 15 millió négyzetkilométeres földrészen. Dr. Nagy Balázs geográfusként a klímakutatással foglalkozik. Az Antarktiszban az vonzotta, hogy egy dinamikusan változó terület, amelyből viszonylag kevés idő alatt lehet adatokat megtudni a Föld állapotáról.  Kutatóállomásokon és sátorban élnek, egy kutatási év során száz napot töltenek a jégmezőkön.

„Mi terepkutatással foglalkozunk, olyan helyeken dolgozunk, ahol épp most kezd visszahúzódni a jég, vagy éppen már a közelmúltban visszahúzódott. Azt vizsgáljuk, hogy mi történik akkor, amikor elfogy a jég egy területről. Mintákat gyűjtünk, fúrunk, térképezünk, alapvetően adatokat gyűjtünk, egy terepi nyomozást kell elképzelni pár hónap erejéig, és aztán az adatfeldolgozás már itthon történik" - nyilatkozta dr. Nagy Balázs, geográfus.

A munkájukat leginkább az időjárási körülmények nehezítik. Az antarktiszi nyár az itthoni télnek felel meg, de ott a szél sokkal erősebb, és sötétebb is van. Ezért lehet csak évente maximum három hónapot a földrészen tölteni. Nagy Balázs szerint a kutatás szépségét mégis a környezet adja, és az, hogy munkájuknak hamar lesz eredménye is. Az előadást a közönség is nagy érdeklődéssel hallhatta, a Világjárók sorozat mindig népszerű a könyvtárban.

„Tulajdonképpen érdekel nagyon, ahol járt az illető, és mindenképpen szeretném tudni, hogy hogyan történnek a dolgok. Olvastam már könyvet az Everestről is, és az is nagyon tetszett. Azért jöttem, hogy meghallgassam az előadást" - mondta Kakas Zoltánné.

A nem mindennapi beszámolóban a geográfus mesélt arról is, hogyan telnek a mindennapok az antarktiszi kutatóbázisokon, hogyan tisztálkodnak, és mivel kapcsolódnak ki. Elmondta, hogy a jégkorszaki körülmények megnehezítik ugyan a munkájukat, mégis a Földünk jövőjének szempontjából nélkülözhetetlen feladatot végeznek ott a kutatók.

Vissza