„Családom nyomában"2015. március 27. (péntek) 19:00 - Kultúranews/3116_0_300.jpgZáró rendezvényéhez érkezett a Városi Könyvtár Internet Fiesta elnevezésű programsorozata. Bárdossy Péter történész-levéltáros a családfakutatás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Előadását történelmi példákkal színesítette, majd tanácsokkal is segítette azokat, akik belevágnának felmenőik felkutatásába.

A Városi Könyvtárban még az elmúlt héten vette kezdetét az idei Internet Fiesta. A nyitórendezvény egy képzőművészeti kiállítás volt, majd a Kitekintő - Ablak a térségre sorozatban mutatkozott be Csokvaomány község az érdeklődőknek. A Fiesta idén is egy kiemelt téma köré épült.

„A Fiestának ezen a héten központi témája a család. Ehhez kapcsolódóan azt gondoltuk, hogy a családfakutatás egy olyan téma, amely mindenkit érdekelhet. Így találtunk rá Bárdossy Péterre, aki elfogadta a meghívásunkat, és most itt van velünk” - nyilatkozta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Bárdossy Péter történész-levéltáros huszonöt évvel ezelőtt, hobbiként kezdett családfakutatással foglalkozni. Akkor saját felmenőit kutatta fel, tizenkét esztendeje pedig már hivatásszerűen is ezen a területen munkálkodik. A közelmúltban Budapesten tartott előadást, és kellemes meglepetésként érte az ózdi felkérés. Azt mondja, az emberek egyre fogékonyabbak a téma iránt, és sokan konkrét kérdésekkel fordulnak hozzá.

„Egyre népszerűbb, a rendszerváltás óta különösen. Annak idején ez egy tűrt-tiltott és nem támogatott kategória volt, polgári csökevénynek tartották. Most már egyre többen kíváncsiak a felmenőikre, őseikre. Főleg azóta, amióta az internetes világban egymásra tudunk találni” - fogalmazott Bárdossy Péter, történész-levéltáros.

Bárdossy Péter előadásában ismertette a családfakutatáshoz szükséges forrásokat, a lehetséges kutatási módszereket. Történelmi példákkal szemléltette, hogy milyen nehézségekbe ütközhetnek a vállalkozó kedvű kutatók, és kitért arra is, korábban miért fordulhatott elő a családfák hamisítása. Nemcsak az írásos forrásokról, hanem az interneten fellelhető adatbázisokról is beszélt, kiemelve, hogy azok egyelőre nem helyettesíthetik a levéltári dokumentumokat. Az előadást követően az érdeklődők konkrét kérdéseiket is feltehették, így voltak olyanok is, akik egy már megkezdett kutatás folytatásához kértek tanácsokat.

Vissza