Ablak a térségre2015. március 25. (szerda) 19:00 - Kultúranews/3111_0_300.jpgCsokvaomány mutatkozott be a Városi Könyvtár Kitekintő sorozatában. Az alig ezer főt számláló falu komoly gondokkal küzd, ennek ellenére gazdag közösségi élettel, és több tervvel is büszkélkednek a jövőre nézve. Ezeket a település polgármestere ismertette, a programot pedig a helyi óvodások és iskolások színesítették.

Megtelt a Városi Könyvtár díszterme kedd délután. A már hagyományos Kitekintő-Ablak a térségre sorozatban ezúttal egy alig több mint kilencszáz lelkes falu, Csokvaomány mutatkozott be. A vendégeket egy helyi óvodás, Tóth András verssel köszöntötte.

A település múltjáról a falu polgármestere beszélt az érdeklődőknek. A történeti áttekintést képekkel is illusztrálta. Elmondta, hogy a hegyhát gyöngyszemének is nevezett Csokvaomány 1943-ban jött létre, két település, Csokva és Omány egyesítéséből. A múltidézés mellett a falu első embere beszélt a mindennapi élet nehézségeiről is. Az elvándorlás, az elöregedés és a munkanélküliség ellen folyamatos fejlesztésekkel és pályázatokkal igyekeznek küzdeni.

„Nagyon nagy elképzeléseink, és megvalósítandó pályázataink vannak. Hajtányokkal szeretnénk hasznosítani a megszűnt vasútvonalat. Tólápa településen szeretnénk kialakítani egy ökoparkot, ennek a tervei készen vannak. Megalakítottunk egy szociális szövetkezetet, aminek a keretében pí vizet fogunk gyártani a településen, emellett tíz hektáron zöldséget fogunk termeszteni" - mondta Mustos Tibor, Csokvaomány polgármestere.

A Kitekintőn, a hagyományokhoz hűen a településen élő gyermekek is bemutatkoztak.

„Nálunk csak az óvoda működik, az iskola nem, ezért elég nehéz olyan műsort összeállítani, ahol az iskolások is részt vesznek. De mindig vannak azért vállalkozó szelleműek, és legfőképpen az óvodások azok, akik a kulturális életet nálunk képviselik" - nyilatkozta Kocsisné Pap Ágnes, óvónő.

Az óvodások mellett volt, aki szintetizátoron játszott, más a saját versét mondta el a közönségnek. A program részeként egy fotókiállítást is megrendeztek a közelmúltban elhunyt csokvaományi fotóművész, Tóth Károly képeiből. 

Vissza