Talált könyvek2015. március 20. (péntek) 19:00 - Városnews/3095_0_300.jpgBárki találhat könyveket a hétvégén Ózdon. A Városi Könyvtár idén is csatlakozott a Veszíts el egy könyvet akcióhoz, amelynek lényege az, hogy felcímkézett könyveket rejtenek el a város több pontján, amit a megtalálók elolvashatnak, és újra elveszíthetnek. Az országos akció 2008-tól népszerűsíti az olvasást. Ózdon idén 35 könyvet „veszítenek el”.

Ismert és népszerű írók művei, mint Zola Nanája, vagy Cooper Bőrharisnyája, de Fekete Istvántól a  Bogáncs, a Tüskevár is egy kupacban várja a hétvégét a Városi Könyvtárban. Ezeket a könyveket, szám szerint 35 darabot elhagynak a napokban. Vagyis szemfüles olvasók megtalálhatják majd őket padokon, várótermekben, vagy orvosi rendelőkben. A könyvtár ugyanis ismét csatlakozott a nagy könyvelhagyó hétvégéhez.

„A célja az, hogy minél több könyv kerüljön forgalomba, keringjen az országban, minél több csatlakozzon a mozgalomba. És természetesen az első célja az, hogy a könyvet, a könyvolvasást népszerűsítsük. Ha másképp nem megy, akkor ilyen játékos, kreatív formában" - nyilatkozta Selmeci Attiláné, az ÓMI Városi Könyvtár szakmai csoportvezetője.

A módszer 2008-ban született és az orosházi könyvtár szervezte. A lényege pedig az, hogy könyvtárak, magánemberek elveszítsenek könyveket, amiket bárki megtalálhat, és szabadon elolvashat, majd újra elveszíthet. A könyvelhagyás első lépéseként egyszer regisztrálni kell a Könyvtárportál oldalán, és ezen az oldalon kell az elveszített könyvek kódját is megadni. A játék első évében mintegy hétszáz könyv veszett el, mára több ezer szabadon olvasható könyv forog közkézen, s közülük nem egy külföldre is eljutott.

Vissza