Autentikus zene2015. február 5. (csütörtök) 13:21 - Kultúranews/2960_0_300.jpgAutentikus cigányzenével ismerkedtek az ózdi általános iskolások a Városi Könyvtárban. A különleges koncertet a miskolci Rákóczi Könyvtár és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy uniós pályázat segítségével valósította meg, a helyi könyvtár pedig a szervezésben és a lebonyolításban vett részt. A nyolctagú Dorko Band az Edelény melletti Tomorról érkezett a városba.

Akusztikus hangszerek, gitár, kanna, és a jellegzetes dallamvilág segítségével mutatták be a Dorko Band tagjai az autentikus cigányzenét. A nyolctagú együttes tagjai mindannyian hobbiként kezdték a zenélést, eredetileg annak is a rock műfaját. A jelenlegi hangzásvilágukkal azt a missziót járják, ami az eredeti, hangszeres autentikus cigányzene népszerűsítését jelenti.

„A zenénk abban különleges, hogy a zenekarunk tagjai teljesen mással foglalkoznak, én például dokumentumfilmes vagyok, van közöttünk operatőr, rendező, van, aki jogvédő, van aki közösségi vezető. A mi zenekarunk az egy közösség, ami egy közös cél érdekében akar valamit tenni. És ez egy hobbi is. És egy misszió, tanítani és továbbvinni a cigány kultúrát" - nyilatkozta Siroki László, a Dorko Band vezetője.

A közel egyórás koncerten ismert dalokat játszottak a gyerekekből álló közönségnek. Ahogyan az együttes vezetője elmondta, zenéjükkel azt szeretnék megmutatni, hogy a világhálón slágerré vált dalok többsége nem az egyszemélyes előadók érdeme, s hogy azok a cigány kultúra részei az akusztikus hangszereléssel.

A koncert szervezését a Városi Könyvtár végezte, s emellett helyszínként is otthont adott a miskolci Rákóczi Könyvtár és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös projektjének. Ennek első állomása volt a Dorko Band fellépése.

„A jövő héten rendezzük meg Bódvalenke, a freskó falu bemutatását, ez a projekt második rendezvénye lesz. Bódvalenkét a falunak a megálmodója fogja majd bemutatni az ózdi érdeklődőknek" - mondta Jakab Krisztina, a Városi Könyvtár intézményvezetője.

A koncertre a város több általános iskolájából érkeztek a gyerekek, akik az első percektől hangos tapssal kísérték az együttest, majd a legnépszerűbb és legismertebb daloknál a bátrabbak táncolni is beálltak a zenekar elé.

Vissza