Rendhagyó óra2015. január 21. (szerda) 13:18 - Kultúranews/2914_0_300.jpgRendhagyó módon, irodalmi kávéházban idézték fel Kölcsey életét és a Himnusz születésének körülményeit a nyolcadikos gimnazisták. A formabontó irodalomórának a könyvtár adott otthont, ahol Findura Judit kalauzolta a reformkor jegyében a diákokat. A foglalkozással a a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegtek a diákok.

Irodalmi kávéházzá alakult a Városi Könyvtár egyik előadóterme. A nyolcadikos gimnazista osztály játékos foglalkozásra érkezett az intézménybe, ahol Kölcsey élete és munkássága, a reformkor szellemisége és mindenek előtt a Himnusz születése volt a téma. A rendhagyó irodalomórán Findura Judit vezette a diákokat.

A foglalkozáson nemcsak a már meglévő ismereteiket tesztelhették a gyerekek, hanem új információkat is kaptak a reformkori magyar költő életéről, és legismertebb verséről, a Himnuszról.

A rendhagyó irodalomóra a Városi Könyvtár Magyar Kultúra Napja rendezvényeinek nyitó eseménye volt, amellyel a Himnusz megszületésére emlékeztek.

„Fontosnak tartom, hogy megismerjük a magyar kultúrát, és megőrizzük, majd továbbadjuk is azt" - mondta Halász Adrienn, a JAG tanulója.

Az Ózdi Művelődési Intézmények idén négynapos rendezvénysorozattal ünnepli a Magyar Kultúra Napját, többek között irodalmi műsorral, a XI. Örökségvédelmi Festőtábor kiállításával, rockkoncertekkel és élőzenés táncházzal. Kölcsey Ferenc 192 évvel ezelőtt fejezte be versét, amit Erkel Ferenc zenésített meg. Nemzeti Himnuszként 1903-ban ismerték el először.

Vissza