Szerzői est2014. november 25. (kedd) 14:09 - Kultúranews/2757_0_300.jpgSerfőző Simon, József Attila-díjas költő, drámaíró volt a Városi Könyvtár vendége. A szerző műveit Jónás Zoltán előadóművész tolmácsolásában hallgathatták meg az érdeklődők. Az est a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg, és egy előadássorozat nyolcadik állomásaként érkezett Ózdra.

„Szembenézni a földönfutó idővel” címmel tartottak szerzői estet a Városi Könyvtárban. Serfőző Simon József Attila-díjas és Balassi-emlékkarddal kitüntetett költő, drámaíró már nem először látogatott el városunkba. Műveinek egyik legfontosabb ihletője saját életútja, így többek közt a zagyvarékasi tanyavilágról és miskolci letelepedéséről is ír.

„Nagyon szeretem a magyar nyelvet, annak azt a formáját, ahogy az egyszerű emberek beszélik. Nyilván nem a szélsőségeire gondolok, hanem arra a természetes nyelvre, ami metaforikus, képgazdag, és amiből mindig tanulhat a tollforgató ember. Meg azután a a népdalok világát és a balladák világát, abból csak tanulni lehet és okulni” - nyilatkozta Serfőző Simon, költő, drámaíró.

Verseit Jónás Zoltán előadóművész tolmácsolásában hallhatták az érdeklődők, a versek közötti zenés betéteket pedig Kun Szilvia játszotta hegedűn. Ahogy Jónás Zoltán fogalmazott, régóta ismeri a huszadik század második felének egyik legkarakteresebb költőtársaságához, a Hetek nemzedékéhez tartozó Serfőző Simont, és tiszteli munkásságát. Éppen ezért megtiszteltetés számára a közös munka.

„Több évtizede ismerem Serfőző Simont, több évtizede van kapcsolatunk. Már akkor mondtam verseit, amikor még nem voltunk ilyen szoros munkakapcsolatban. Aztán a véletlen úgy hozta, amikor a Magyar Rádió miskolci szerkesztőségében dolgoztam, akkor 2000. augusztus 20-ra Serfőző Simonnak egy István-drámáját rendezhettem rádiódrámaként” - fogalmazott Jónás Zoltán, előadóművész.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló estet nyolc városban, így többek közt Miskolcon, Egerben, Sárospatakon és Sopronban is megtekinthették az érdeklődők, és mindenhol kedvező fogadtatásban részesült. Az előadás végén a szerzővel való beszélgetésre is lehetőség nyílt.

Vissza