Reklámfilmek2014. november 17. (hétfő) 16:28 - Kultúranews/2735_0_300.jpg„A két jó barát: a könyvtár és én” címmel hirdetett reklámfilm pályázatot a könyvtár az olvasás népszerűsítésére. Az ózdi könyvtárkultúra százharmincadik évfordulójához kapcsolódó programon a nyertes pályamunkák díjazása mellett be is mutatták a filmeket.

A Mérföldkövek című jubileumi rendezvény keretében a kistelepülési könyvtárak funkcióváltásáról, a társadalom átalakulásáról szóló előadást hallgathattak meg a résztvevők. Hangsúlyozták, hogy a megváltozott kulturális szokások és a rohamos technikai fejlődés mellett is van jövője a könyvtáraknak.

„Mi könyvtárosok azt gondoljuk, hogy könyvek még nagyon sokáig lesznek, az úgynevezett Guttenberg-galaxis folytatódik, és abban is bízunk, hogy olvasni is fognak az emberek, hiszen könyvek nélkül ugyan lehet élni, de szerintem nem érdemes" - fogalmazott dr. Prókai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Az iskolai könyvtárak kiemelt szerepéről, az olvasóvá nevelésről és az értő olvasás kiemelkedő fontosságáról internetes videókapcsolaton keresztül tartott előadáson is részt vehettek az  érdeklődők. Megalakult az Ózd és Térsége Gyermek és Iskolai Könyvtáros Műhely is. Az olvasást népszerűsítő reklámfilm pályázatra beérkezett pályamunkákat háromtagú zsűri bírálta el,  a díjakat a Városi Televízió ügyvezető-főszerkesztője adta át.

„Kíváncsi voltam a véleményekre is, hogy milyen véleményt tudnak alkotni egy általam készült filmről, közönség előtt mérettettem meg magam. Ezen kívül a könyvek világa is érdekel, ugyanis kezdeti stádiumban lévő író és költői tevékenységet is folytatok. Úgy gondolom, hogy másféle módon is szemlélem ezt a világot, az olvasóközönség világát is, mint általában az emberek" - nyilatkozott Kiss Tamás, a pályázat nyertese.

A nyertes reklámfilmeket az Ózdi Városi Televízió is bemutatja majd. A jubileumi és szakmai nap előadói fontosnak tartják, hogy az iskolából kikerülve a könyvtárhasználat ne szakadjon meg. Ezt a szerepet a megváltozott társadalmi körülmények között is  a városi könyvtáraknak kell betölteniük.

Vissza